Rare naam, rare muziek, rare kwasten. Jazeker, Terra Tenebrosa (te vertalen als “land der duisternis”) brengt met “The purging” hun tweede langspeler uit. Enkele jaren geleden mochten we het licht aan het einde van “The tunnels” aanschouwen en werd de heren hun vreemde avant-garde (black) metal uitstekend voorgesteld aan de mensheid. De nieuweling gaat mooi op datzelfde elan verder. Het valt niet mee om Terra Tenebrosa te definiëren. Echt niet. Mede door de duivels gemaskerde voorstellingen van de bandleden, roept alles een vreemd sfeertje van onbehagen op. “The compression chamber” klinkt heerlijk dissonant en lekker onaards. Misschien dat mijn appreciatie voor bands zoals Virus, Deathspell Omega en het onbekende Whirling het toelaat open te staan voor Terra Tenebrosa’s duisternis. Het is een paradox; enerzijds ligt de muziek alles behalve gemakkelijk in het oor, maar anderzijds kom je er toch gemakkelijk mee weg. Het gaspedaal wordt nooit echt hard ingedrukt, maar mist absoluut zijn doel niet, zoals het uptempo “Black pearl in a crystalline shell” en “The purging”. Beide tracks nemen je onmiddellijk bij het nekvel. Al is snelheid niet dadelijk een van de kenmerken op “The purging”. Passende dark ambient scapes zorgen ervoor dat het album duister blijft van A tot het Z. Het lijkt de ideale soundtrack te zijn voor een kunstzinnige en erg donkere film. Een nummer als “The nucleus turbine” is er dan ook helemaal over met zijn rare geluiden, rommelige percussie en horrorachtige keys. Het beangstigende overheerst en de vele lagen van gitaren en aparte geluiden schreeuwen om vele luisterbeurten. Terra Tenebrosa laat zich niet snel vangen en zet met “The purging” een letterlijk krankzinnig album neer. Dit vergt tijd. Luisteren maar!

fLP: 81/100

Terra Tenebrosa – The Purging (Trust No One Recordings 2013)
1. The redeeming teratoma
2. The compression chamber
3. Black pearl in a crystalline shell
4. House of flesh
5. The nucleus turbine
6. The purging
7. Terra tenebrosa
8. At the foot of the tree
9. Disintegration
10. The reave