Verhipsterd nog aan toe! Deuil is een nieuwe Belgische band die momenteel hoge toppen door de underground scheert. Duitsers programmeerden ze per abuis eens als zijnde Devil, volgens Vlamingen heet de band De Uil, maar het zijn Walen en dus is het gewoonweg Deuil. Ja jij, luierik, zoek maar op wat het betekent! Deuil uit Luik speelt een mengelmoes van black metal, drone & sludge. De twee nummers op deze 12″ knipogen ook meerdere malen erg verleidelijk naar de boompoepers van Wolves in the Throne Room. Mastermind Nicolas komt echter uit een heel andere scene, daar hij destijds het mooie weer maakte in de screamo band Isaïah, een genre dat ik niet dadelijk zou koppelen aan Deuil. Zowel “Acceptance” als “Rebuild” worden gekenmerkt door Tibetaanse keelgezangen (als intro) en harde passages die afwisselen met gitaardrones. Erg opvallend zij de andere keelgezangen, afkomstig uit het Belgische hoogland deze keer. Het lijken een soort dierlijke doodsrochels die al kermend het lichaam van zanger Renaud verlaten. Geen variatie in klank. Geen variatie in zanglijnen. Geen variatie in expressie. Maar boordevol emotie en pijn. Celeste heeft daaraan hetzelfde broertje dood. Ik weet het wel te appreciëren tot op zekere hoogte. Door Nicolas’ achtergrond heeft de band al een heel netwerk ter hunne beschikking en dat verklaart onder meer waarom Deuil al doorheen heel Europa heeft gespeeld. En er staat weeral een nieuwe tour gepland. Richting Spanje deze keer. Denk eraan jongens: als je Sinterklaas tegen het lijf loopt, zijn helpers zijn geen Zwarte Pieten, maar negerslaven. Je mag ze gerust ook zo aanspreken. Een mooie toekomst lonkt naar Deuil, want met contacten uit het verleden alleen geraak je er niet. De muziek op deze plaat is voortreffelijk, pakkend en doet het live uitstekend. Ook nog het vermelden waard is het knappe artwork, gemaakt door mister Business for Satan. Goede boel, dat Lehibou!

Flp: 81/100

Deuil – Acceptance/Rebuild (Wooaargh, Ruin Your Fun, Boue Records, Celestial Oak Productions, Lost Pilgrims Records, Nooirax, Dingelberry Records, Les Acteurs de L’Ombre, Revolvermann Records, Wolves and Vibrancy Records, WTYTPF, Emotionally Unstable Records 2013)
1. Acceptance
2. Rebuild