Neen, aan vriendjespolitiek doen we niet! Alkerdeels vorig werkje, een split met A Den of Robbers, was huilen met de pet op. Natuurlijk, een stofzuigergeluid heeft zijn charmes, maar in dit geval was het alsof de stofzuiger anaal verkracht werd door een kudde hondsdolle bizons. Luizig klonk het! Met hoofdletter el. Bon, mijn punt is gemaakt. Over naar “Dyodyo asema“, een samenwerkingsalbum tussen datzelfde Alkerdeel en de Nederlander van Gnaw Their Tongues. Het geluid is uiteraard lekker ruisend, maar er valt wat te horen. Net zoals hun voorganger “Morinde” staat sfeer voorop. Met hoofdletter ef deze keer. Gnaw Their Tongues brengt jaarlijks wel een stuk of 80 albums uit, maar “Dyodyo asema” is hun eerste voor 2014. Hun apocalyptische noise met wat black metalinvloeden doet het goed in het genre, maar voor mij miste het wat organische charme en stoort het experimentele slawerk bij momenten. Nu hebben de Vlaamse boeren en Nederlandse kaaskop de handen samen in de broek gestoken en een twintig minuten durend lijflied gemaakt. Dit ten ere van ConSouling Sounds die een hele resem samenwerkingsalbums gaan uitbrengen om hun 5de verjaardag te vieren. Mooi initiatief, toch? Beide artiesten vullen elkaar perfect aan. “Dyodyo asema” klinkt als een horrorprent met gitaardrones die later overvloeien naar Wolves in The Throne Room-achtige black metal. Nadien neemt Mories His Tongues het weer over om het schijfje in een brandend orgie van lawaaierige geluiden af te sluiten. Het extreem simplistisch in afstekend geel artwork past perfect bij dit plaatje. De combinatie van beide stijlen is dodelijk en doet het voor mij. Het klinkt origineel en ik raad beide partijen aan om vaker samen te werken. Dit soort noisy black metal wordt niet vaak geproduceerd. Toch niet op zo een goed niveau! Driemaal hoera!

Flp: 82/100

Gnaw Their Tongues/Alkerdeel – Dyodyo asema (Consouling Sounds 2014)
1. Dyodyo asema