In December 2012 zijn Ashtoreth (het ambient/drone-project van muzikale duizendpoot Peter Verwimp) en de Brit Timothy C Holehouse (TCH) samen op tour. Eens in Zwitserland aangekomen zien ze door het slechte weer en de enorme sneeuwval hun verdere tourplannen als sneeuw voor de zon verdwijnen (flauwe woordspeling, I know) en keren vervroegd terug naar Antwerpen, thuisbasis van Ashtoreth. In plaats van te zitten jammeren, stellen ze hun materiaal op en besluiten ze om samen enkele improvisaties te spelen en voor het nageslacht op te nemen. Deze manier van werken beviel beide heerschappen enorm waardoor het idee ontstond om samen een plaat op te nemen. En zo geschiedde in maart 2013. In de Palazzo in Antwerpen werd de LP “Angels guide the way to our harbor” opgenomen onder het goedziend oog van Michele Morgante. De plaat gaat van start met de bijna 20-minuten durende titelsong waarin het verhaal van een schip, dat verdwaald is op zee, vertaald wordt naar passende muziek. De dreigende storm wordt weergegeven via drone en doomy feedback, terwijl een repeterende en hypnotiserende gitaarmelodie de kalmte na de storm symboliseert. Het schip is gered door het licht van de engelen te volgen en keert veilig terug naar haar thuishaven. De song eindigt met banjo-getokkel en samenzang van beide heerschappen. Daarna volgen nog twee gloednieuwe tracks. In “Ascension” trekt TCH de kaart van melancholische folky gitaarmuziek vergezeld van zijn schurende strot, terwijl Ashtoreth in “Sacred” terug meer de drone en ambient tour opgaat. Iedereen die van de mix van voorgenoemde stijlen houdt, moet deze plaat zeker eens uitchecken. Je ondergaat ze het best door de lichten te dimmen, je op je zetel te leggen met je ogen dicht en je te laten meeslepen door het verhalende karakter van deze soundscapes. Probeer zeker ook eens 1 van de huiskamerconcerten mee te pikken in de Palazzo. Deze avonden staan steeds garant voor een dosis kippevel!

JOKKE: 80/100

Ashtoreth/TCH – Angels guide the way to our harbor (Dislocation Deity – Deer Trail Records)

A. Angels guide the way to our harbor (TCH – ASHTORETH)
B1. Sacred (ASHTORETH)
B2. Ascension (TCH)

Ashtoreth soundcloud