Maar liefst 7 jaar heeft het Zweedse Nidsang nodig gehad om een opvolger klaar te stomen voor debuutplaat “The mark of death” uit 2007 (de EP “Streams of darkness” uit 2008 even niet meegeteld). Vorig plaatwerk heb ik nooit gehoord, maar wat dit onheilige trio op “Into the womb of dissolving flames” laat horen, gaat er bij ondergetekende in als zoete koek. We krijgen typische Zweedse orthodoxe black metal voorgeschoteld waarbij niet alleen demonisch geram voorbij raast maar waarbij het gevoel voor melodie niet uit het oog verloren wordt. Er passeren regelmatig melodische gitaarleads (check “Black void revelations”, “Layil” of “Abysmal origins“) die een echte meerwaarde vormen en de songs naar een nog hoger niveau tillen. Op de productie valt werkelijk niets aan te merken (kan ook niet anders want de plaat werd vereeuwigd in de Necromorbus studio van de Zweedse knoppentovenaar Tore Stjerna). Als je de laatste Watain maar platte kak vond, maar opgewonden raakt van hun ouder materiaal moet je deze plaat zeker eens checken. We hebben dit kunstje de laatste tijd al meermaals gehoord bij Chaos Invocation, Inferno, Merrimack, Ofermod, Flagellant of Blaze Of Perdition, maar de uitvoering is gewoon enorm sterk. Veel meer woorden vallen hier niet aan vuil te maken.

JOKKE: 87/100

Nidsang – Into the womb of dissolving flames (Pulverised Records 2014)

1. Black void revelations
2. The gathering shadows
3. The burning beyond
4. Layil
5. Veneration of the fiery blood
6. Eschatonic catharsis
7. Abysmal origins