Sun Worship – Elder giants

De  eco-black metallers van Wolves In The Throne Room hebben enkele Jaren geleden een heel nieuw sub-genre binnen de black metal scene in het leven geroepen. In plaats van te flirten met satanisme, het aanbidden van de duivel en het moord en brand schreeuwen, staat de kracht van de natuurelementen en de relatie tussen mens en natuur centraal bij hen. Ook aan corpse paint, uit de kluiten gewassen pinnenbanden, studs & leather doen deze jongens niet mee. Hierdoor worden ze door black metal puristen (en vooral de orthodoxe stroming) niet als black metal beschouwd. Hun variant op deze extreme muziekstijl wordt gekenmerkt door snelle black metal met repetitieve hypnotiserende tremelo picking riffs (schatplichtig aan de Noorse black metal) en trance opwekkende blastdrums, die afgewisseld worden met tragere ambient-achtige passages. Het label “Cascadian black metal” dat op deze sub-stroming gekleefd wordt, verwijst naar de regio van de Cascade Mountains in het Noordwesten van de Verenigde Staten, waar vele bands hun origine hebben. In Europa schoten de Cascadian black metal bands echter ook als paddenstoelen uit de grond (hoewel dit geografisch gezien dus geen steek houdt). Eén van de beste Europese bands is het Duitse Sun Worship dat met “Elder giants” hun eerste volwaardige langspeler aan de mensheid presenteert. Als je hun demo, 2 splits en EP beluistert, hoor je dat de band steeds beter is geworden in het neerpennen van lang uitgesponnen atmosferische black metal tracks, die de aandacht van de luisteraar erbij weten te houden.  Het hoge niveau van de collega’s aan de andere kant van de Atlantische oceaan wordt nog niet altijd gehaald, wat ik merk aan het minder aantal kippenvelmomenten dat ik krijg bij het beluisteren van hun plaat, hoewel die er wel degelijk zijn (o.a. de grootsheid uitbeeldende riffs in openingsnummer “We sleep”). De invloeden van WITTR liggen er dik bovenop en in het titelnummer hoor je ook duidelijk de invloed van het almachtige Emperor terug ten tijde van “In the nightside eclipse” (een band waarvoor de Amerikaanse Weaver broertjes hun adoratie ook niet onder stoelen of banken steken). In het afsluitende “Transneptunian (infinite gaze)” wordt het drumstel aan de kant geschoven, en gaat het Teutoonse kwartet de ambient/drone-achtige tour op.  Na 37 minuten is de koek op, maar dan laat je kant A van de vinyl terug kennis maken met de naald.

JOKKE: 80/100

Sun worship – Elder giants (Sick Man Getting Sick Records 2014)
1. We sleep
2. The absolute is becoming
3. Elder giants
4. Transneptunian (infinite gaze)

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s