Barrowlands – Thane

Het Duitse Sick Man Getting Sick Records heeft de afgelopen tijd enkele zéér interessante (post) black metal (vinyl) releases uitgebracht, denken we maar aan “Elder giants” van Sun Worship, “Forgotten land” van Encircling Sea en “Terma” van Sadhaka. Nu is het de beurt aan de Amerikaanse progressieve black metal band Barrowlands met hun eerste volwaardige langspeler “Thane” na eerder een demo te hebben uitgebracht in 2012. Wat al deze bands gemeen hebben is dat ze geen van allen tot de categorie “trve ende kvlt” black metal bands behoren met de obligatoire corpse paint en pinnenbanden. Waar het woordje “progressief” in hun geval op slaat is me echter een raadsel. Ik denk dan eerder aan bands genre Arcturus, Solefald, Ved Buens Ende, … die de grenzen van het conventionele aftasten en op dat punt beginnen experimenteren waar anderen ophouden. “Progressief” slaat hier eerder op “post”. Plaats ze in het hipster hokje als je wilt, mij kan het geen ene moer schelen, zolang het maar kwaliteitsvolle en (h)eerlijke muziek oplevert. In de vijf lange songs horen we duidelijk op Noorse leest geschoeide black metal terug. De ene keer razendsnel (“Alabaster” en “Peering Inward”), de andere keer iets meer atmosferisch en mid-temp (“1107” en “On bent boughs”). De vocalen van David Hollingsworth doen me meer dan eens denken aan Pest (ex-Gorgoroth). Het enige min of meer vreemde stijlelement is het gebruik van cello in o.a. “1107”, de beste song van de vijf (met ook een knappe melodieuze gitaarlijn) maar die duidelijk leentjebeur speelde bij Agalloch. Laat diens Jason Walton nu toch wel toevallig aan de knoppen gezeten hebben tijdens het opnameproces terwijl John Haughm verantwoordelijk was voor het design van de plaat. Het ruim twaalf minuten durende “On bent boughs” is tevens een lange rit waar wel vanalles in gebeurt, maar waarbij geen enkele partij pakkend of memorabel is (het gitaarwerk is soms zelfs enerverend en ronduit saai).  Ik hoor geen wereldschokkende dingen terug en alles is al tig keer (beter) gedaan. Het ontbreekt me aan kippenvel opwekkende riffs en emotie tout court.

JOKKE: 65/100

Barrowlands – Thane (Sick Man Getting Sick Records 2014)
1. Alabaster
2. Peering inward
3. Mother of storms
4. 1107
5. On bent boughs

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s