Tijdens het recente black metal festival in de Brusselse Magasin 4 met o.a. Vemod, Cult Of Fire en Hetroertzen, maakte het Canadese duo Sortilegia indruk op ondergetekende. Enigszins verbaasd dat een primaire basisopstelling van gitaar en drum zo’n rauwe black metal storm kon ontketenen, repte ik me na de show naar de merch stand om het eerste full album “Arcane death ritual” eigen te maken. De rauwe, van alle franjes ontdane black metal bevatte een soort van onderhuidse melodie die het publiek meesleurde in een driekwartier durende trance. Slechts sporadisch opende de niet bepaald misselijk makende frontvrouw Koldovstvo haar frêle keelgat waaruit een zwaar galmende oerkreet opborrelde. Kanttekening bij het optreden was dat sommige instrumentale stukken iets te lang aangehouden werden, waardoor de verveling soms de kop kwam opsteken. Op plaat komt de band echter nog een pak rauwer en groezeliger over dan tijdens een live opstelling. Hierdoor geraakt de melodie spijtig genoeg nog meer ondergesneeuwd in de groezelige productie. Nu niet dat deze brok lawaai veel nuances en subtiliteiten bevat, maar toch spijtig dat het hierdoor iets minder genieten geblazen is. Bij het beluisteren van de zeven nummers moet ik regelmatig aan een band als Fell Voices denken, een vergelijking die live niet bij me opkwam. Hekkensluiter “Limen tenebrae lucis” is de beste track van de plaat. Al wie zijn black metal graag gepolijst en opgepoetst heeft, loopt hier best in een grote boog omheen. Mag het wat rauwer zijn, dan is dit Sortilegia misschien je ding wel.

JOKKE: 72/100

Sortilegia – Arcane death ritual (Ván Records 2014)
1. Ad fulgens portam
2. Per atrum ignem
3. Ingrediemur nocte noctis
4. Lux frigoris
5. Mors atra lunae
6. Verbum potentis
7. Limen tenebrae lucis