The abyss stares back” is een reeks compilatieplaten van het Belgische Hypertension Records. Ze kiezen niet zomaar de eerste beste bands om mee samen te werken. Met Drums Are For Parades, Amenra, Hessian, Scott Kelly en een resem meer worden de hipste der scène tentoon gesteld. Alle bands die meewerken aan deze reeks platen presenteren enkel en alleen maar exclusief materiaal dat mág en kán afwijken van hun gekende oeuvre. Voor Alkerdeel is dat echter niet het geval. Onze Vlaemsche Speenzalvigen doen waarin ze goed zijn: het spelen van groezelige black metal met een totaal gebrek aan franjes. De eerste duizend minuten van “SHSRR” beslaan slechts één akkoord. In feite lijkt het op en iets meer black metalversie van Aluk Todolo, incluis de vele basloopjes. De track eindigt met een pure, onversneden old school Darkthrone riff. Allereerst vond ik het nogal cheap en wat simpel allemaal, maar dat gevoel heeft ruimte gemaakt voor charme. Ook de productie is, zoals immer bij Alkerdeel verschrikkelijk (maar) goed. Dit kwartiertje Nilfist 666 smaakt naar meer! En dat krijgen we voorgeschoteld op de andere kant van het zwarte goud. Maar meer Dyson 666 deze keer. Nihill uit dat andere Lage Land, knalt langs alle kanten. Het tempo ligt non-stop verschroeiend hoog en de extreem eentonige (positief bedoeld hier) drums (-computer) geven “Serve in slavery and thralldom” een industrieel karakter. Alle knoppen op 11 en dat een kwartier lang. Tak tak tak maar! Als halverwege het nummer overvloeit naar pure noise, is het nog even wachten om te happen naar adem. Nihill grijpt je naar de strot en laat niet los tot het echt gedaan is. Mijn vrouw kloeg over “dat kabaal wat opstond“, dus Nihill snapt het wel. Zelf geraak ik echter niet helemaal in de juiste sfeer om het te vatten. Enerzijds valt de intense chaos goed te smaken, maar anderzijds is het ook een opluchting als na een kwartier de ooraanval op zijn einde loopt.

Flp: 72/100

Alkerdeel/Nihill – The abyss stares back #4 (Hypertension 2014)
1. Alkerdeel – SHSRR
2. Nihill – Serve in slavery and thralldom