In de vorm van een prachtig vormgegeven picture disc met magnifiek artwork van David Glomba van Teitan Arts (die ook al hoezen verzorgde voor o.a. Ascension, Svartidauði en Inferno) krijgen we met “Čtvrtá symfonie ohně” (“De vierde symfonie van het vuur“) de vierde studio release voorgeschoteld van Cult Of Fire. Je kent ze wel, de over-the-top verkleedde Tsjechische black metal band die hun voorliefde voor India uitdrukt middels symfonische black metal. Bij het aanschouwen van hun live rituelen bevond ik me in tweestrijd wat betreft hun présence en podiumaankleding: die balanceert namelijk op de dunne scheidingslijn tussen een stoer en occult imago en carnavaleske toestanden. Normaal gezien moest deze EP uitkomen na de release van  “Triumvirát”, maar omdat hun fascinatie voor India zo sterk was, werd dit project even aan de kant gezet om “मृत्यु का तापसी अनुध्यान” uit te brengen. De twee tracks tellende EP is opgedragen aan de fantastische componist Bedřich Smetana en twee prachtige rivieren: de Tsjechische Vltava en de Slovaakse Váh. De EP zag het levenslicht op 8 december, exact 140 jaar nadat Smetana de compositie “Vltava” beëindigde. De triomfantelijke openingsmelodie van “Vltava”, de eerste van de twee instrumentale nummers, blijft vrij dicht bij het origineel (dat te beluisteren is via  https://www.youtube.com/watch?v=uI8iTETiSqU) waarna een versnelling in de drums de overgang naar black metal inluidt, maar waarbij een hoofdrol blijft weggelegd voor de lead guitar die de prachtige melodie verder stuwt. De Indiase insteek van de intro verwijst naar hun eerder werk, wat op de tweede track veel minder het geval is.  “Vàh”, op kant B, belichaamt in het begin een totaal andere mood en is meer ingetogen van sound, met zijn melancholische gitaar, echoënde akkoorden en ingeweven sample van stromend water. Nadien breekt ook deze song open en wordt de majestueusheid van deze rivier geprezen mits prachtige kippenvelopwekkende guitar leads. De twee tracks, met beide een speelduur van meer dan zes minuten, zijn voorbij voor je het weet. Erg toffe EP!

JOKKE: 85/100

Cult Of Fire – Čtvrtá symfonie ohně (Iron Bonehead Production 2014)
1. Vltava
2. Vàh