Vorde – Vorde

Dat Michael Rekeviks een bezige baas is bewijst hij met het aantal bands waar deze Amerikaan deel van uit maakt. De meesten onder ons zullen hem natuurlijk kennen als de vellenmepper van Fell Voices, maar verder zijn er nog zijn twee geesteskindjes Sleepwalker en Vilkacis, waarmee hij vorig jaar de veelbelovende “The fever of war” EP uitbracht en waarbij hij alle instrumenten en zang voor zijn rekening neemt. Hoe de vork juist aan de steel zit met dit Vorde is mij een raadsel. Ik denk dat Michael hier de kern van de band vormt (onder zijn pseudoniem Vilkacis), maar hij zich op plaat heeft laten bijstaan door de illustere gezelschappen Lam (guitars), Eziagalis (bass) en Aziel (vocals). Deze laatste vervult een belangrijke rol op deze eerste selftitled plaat. De basis van Vorde’s sound is donkere, mystieke black metal die door Aziel voorzien wordt van akelige, horrorachtige proclamerende en diep kreunende misselijkmakende cleane vocalen. Zijn “zangstijl” valt wat te vergelijken met de almachtige Attila Csihar en heeft vaak iets sacraals over zich. Infamroth van Throne of Katarsis popte ook soms in mijn gedachten op. Alsof je naar een echte duivelspriester aan het luisteren bent die je de daver op het lijf jaagt. Niet iedereen zal zijn vocale aanpak kunnen smaken, maar ik vind het er wel bij passen, hoewel het na een tijdje wel wat eentonig wordt. Het tempo is hoofdzakelijk mid tempo maar af en toe mag Michael zich toch nog eens uitleven (o.a. aan het einde van “Blood moon” of in afsluiter “Funeral vortex”). Zelden heb ik live een drummer gezien die zo intens in zijn roffels en blast beats opging als toen hij met Fell Voices op tour was vorig jaar. Elke spier in zijn lichaam stond gespannen, elke ader kwam aan de oppervlakte piepen en terwijl hij zijn drumstel en bekkens geselde, perste hij nog (zonder microfoonversterking!) de meest helse screams uit zijn longen die boven de geluidsmuur uittorenden. “Vorde” is geen spek voor ieders bek, maar wie eens een echt donkere plaat wil opzetten en klaar komt op een band zoals Negative Plane, is hier aan het juiste adres.

JOKKE: 79/100

Vorde – Vorde (Fallen Empire Records/Psychic Violence 2014)
1. Intro
2. Hatewave
3. Transformations of the vessel
4. Blood moon
5. Crown of black flame
6. Funeral vortex

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s