Daar waar de IJslanders van Naðra zich soundgewijs van continent vergist lijken te hebben, passen de drie songs van demotape “Von er eitur” (wat staat voor “hoop is een gif”) van eenmansband Mannveira wel mooi in het straatje van de orthodoxe black metal stijl zoals die vormgegeven wordt door Svartidauði en Sinmara. Bij het openingsakkoord is het al meteen prijs en wordt de link direct gelegd. Dit nog maar eens om aan te geven dat Svartidauði écht wel hun eigen trademark sound hebben ontwikkeld binnen de dichtbevolkte black metal scene. Om nu te zeggen dat eerdergenoemde bands klakkeloos gekopieerd worden, is een beetje kort door de bocht. Mannveira klinkt minder verstikkend dan Svartidauði, de songs zijn compacter en de sound is iets opener en transparanter (en opnieuw weer erg geslaagd voor een tape). Hoewel “Eðjan” met momenten vrij toegankelijk klinkt, duiken ook hier weer die typische misselijkmakende dissonante akkoorden op, die perfect het lugubere schouwspel van de hoes in geluidsgolven omzetten. Nog niet zo sterk als de twee koplopers, maar daar zou wel eens snel verandering in kunnen komen.

JOKKE: 76/100

Mannveira – Von er eitur (Vánagandr 2014)
1. Von er eitur
2. Eðjan
3. Vítiskvalir vitundar