Het eerste wapenfeit van het zwartgeblakerde Deense Serpents Lair is een twee tracks tellende demo cassette die halfweg 2014 uitkwam in Europa op Duplicate Records. In de VS werd het kleinood door Fallen Empire Records gereleased als een exclusieve mixed tape met zes andere bands (Death Fortress, Endlichkeit, Hæthen, MisÞyrming, Vorde en Xothist) tijdens Maryland Deathfest. Op Cvlt Nation werd deze demo beloond met een eerste plaats in de categorie “beste demo van 2014”. Recent raadde Alkerdeel’s Pede me aan deze band uit te checken en wie ben ik om ‘s mans wijze raad in de wind te slaan? Twee tracks en veertien minuten volstaan om niet alleen mijn aandacht te trekken, maar om me ook te overtuigen van de zwarte kunde van het anonieme duo. “Labyrinthine offerings” is een hoogmis van dissonant black metal geweld. De ene moment een wervelwind die je bij je nekvel grijpt, je vervolgens weg katapulteert om je tenslotte tergend traag met gebroken botten en gespleten schedel over dorre aarde te slepen tot in de diepste hellekrochten. Serpents Lair mengt Franse oude Deathspell Omega-achtige dissonantie met sinistere IJslandse bravoure (jaja, Svartidauði komt hier onvermijdelijk om de hoek piepen). Vooral aan het einde van “Epistemology of death” komt de Franse invalshoek (Aosoth, DSO) duidelijk naar voren in het zagend riffwerk. Er is een full album in de maak. Als die van hetzelfde niveau gaat zijn als deze twee songs, behoort dat een knaller van formaat te worden! De demo kan via volgende link beluisterd en binnengehaald worden: https://serpentslair.bandcamp.com/

JOKKE: 80/100

Serpents Lair – Demo MMXIV (Duplicate Records/Fallen Empire Records 2014)
1. Labyrinthine offerings
2. Epistemology of death