Voor wie de Cascadian black metal scene volgt, zal het uit Seattle afkomstige Addaura misschien geen totale onbekende zijn. Met hun demo en full plaat (“Burning the ancient” uit 2012) wisten ze mijn aandacht reeds te trekken. Nu valt er een nieuwe EP te beluisteren waarop ons twee volwaardige songs worden voorgeschoteld (“Chambering things lost” is eerder een noisy intermezzo) goed voor dik twintig minuten atmosferische black metal ter meerdere eer en glorie van Moeder Aarde. Daar waar Wolves In The Throne Room de onbetwiste numero uno is en op eenzame hoogte de maatstaf bepaalt voor dit subgenre, zijn Ash Borer en Fell Voices als een siamese tweeling met elkaar verstrengeld op de tweede en derde plaats. De vorige releases deden reeds het beste vermoeden voor de toekomst, maar het niveau van de heilige drievuldigheid wordt (nog) niet gehaald. Na een piano intro schiet “Amid the tumult and clamor (I look for the light through the pouring rain)” veelbelovend uit de startblokken. Het duurt echter niet lang alvorens de blastbeats stilvallen en akoestische gitaren en piano terug de hoofdrol opeisen tot het moment waarop de drummer het genoeg vindt en terug volle gas mag geven. Hoewel geheel volgens het boekje gespeeld, weten ze de haartjes op mijn armen niet recht te krijgen. Ook  “The sun shines today also (On the oaks of that bird hill)” wordt met toetsen ingezet en volgt hetzelfde stramien van de eerste song. Alleen vormen hier subtiele cleane zang (je moet echt wel je oor tegen je boxen houden) en organische orgaanpartijen (die door bassiste Heidi verzorgd worden) wel voor de onderscheidende factor ten opzichte van de collega’s en weten de riffs de grootsheid van de natuur tegenover de nietigheid van de mens wel uit te drukken. Akoestische gitaren en piano krijgen het laatste woord. Al bij al een goede EP die hun debuutplaat wel niet weet te overtreffen. Op hun bandcamp-site kan je deze EP voor één schamele dollar aanschaffen: https://addaura.bandcamp.com/. Doen!

JOKKE: 78/100

Addaura – …And the lamps expire (Eigen beheer 2015)
1. Amid the tumult and clamor (I look for the light through the pouring rain)
2. Chambering things lost
3. The sun shines today also (On the oaks of that bird hill)