Eenieder die occulte orthodoxe black metal een warm hart toedraagt, zal wel al eens van het Griekse Acherontas (voorheen Stutthof) gehoord hebben. Sinds hun naamsverandering in 2007 hebben ze reeds veertien releases op de mensheid losgelaten. Van enige luiheid of gebrek aan creativiteit kan de band rond opperhoofd Acherontas V. Priest in elk geval niet beschuldigd worden. Hij vormt de kern van de band en verzamelt bijna elk album andere troepen rondom zich. De Griekse scene lijkt dan ook een erg incestueuze boel, want de huidige bandleden klussen ook bij bij o.a. Devathorn (die gelijktijdig hun nieuwe opus “Vritra” via World Terror Committe releasen), Acrimonious, Dodsferd en tal van andere Helleense acts. De drumkruk wordt momenteel ingenomen door drumbeest Gionata Potenti, die regelmatig als sessie- of studiodrummer bands uit de nood helpt. Met “Ma ion (Formulas of reptilian unification)” is Acherontas alweer aan langspeler nummer vijf toe. De eerlijkheid gebiedt me te zeggen dat ik de band op voorganger “Amenti – Ψαλμοί Αίματος και Αστρικά Οράματα” wat inspiratieloos voor de dag vond komen. Pas op, qua instrumentbeheersing en op productioneel vlak werd er erg vakkundig gepresteerd, maar het ontbrak de band een beetje aan pakkendheid. Tevens vraag ik me soms af of ze zelf nog wel weten waar de klepel hangt, want ze goochelen er serieus op los met occulte thema’s en mystieke spielerei getuige het volgende statement rondom de thematiek van het nieuwe album: “From the depths of the Typhonian tradition, ‘Ma IoN’ dives into the most Stygian waters of the Primal Godess to reveal the vast atavistic elements of the past unto a new Reptilian Prism. Unification of the sacred shamanic formulas and the dark Typhonian sources, the matriarchic tunnels of Layil with the sun-clad halls of Ra. Invoking the primal Therionic Self to enable the transformation of the sorcerer and calling upon the entities of Knowledge, ‘Ma IoN’ forms a key to unlock the mysteries hidden beneath, far from the modern degradation of the nowadays circus, so-called imbecile, hipster occult BM scene.” Met die laatste zin ben ik mee, maar van de rest versta ik geen jota eerlijk gezegd. Gelukkig is de bevlogenheid van Acherontas teruggekeerd en wordt er soms van het geijkte pad afgeweken. Zo bevat intro “Fires of prometheus” heldere bijna heavy metal zang. Ook op de titeltrack wordt met bevreemdende cleane zang geëxperimenteerd en passeren naar het einde toe ettelijke spannende riffs en mooie gitaarleads. Het gevoel voor melodie is altijd al een beetje het sterke punt geweest van Acherontas en wordt op de nieuwe plaat nog meer uitgespeeld. Met zeventig minuten speeltijd is het een lange rit, maar de nodige ambient intermezzo’s proberen de luisteraar op tijd en stond wat ademruimte te geven. In plaats van bij te dragen aan de rituele sfeer die de band poogt neer te zetten, halen ze met momenten echter de vaart uit het album. Het opzet van de sjamanistische ambient in “Shaman and the waning moon” is me wel duidelijk, maar deze track wordt op zich ook weer door een ambient voorspel ingeluid waardoor je na tien minuten terug hunkert naar elektrische gitaren en drums. “Lunar transcendence & the secret kiss of nut” is dan ook meer dan welgekomen, hoewel deze elf minuten durende track opnieuw halverwege de nodige occulte sfeerzetting bevat. De bas van Hierophant vervult in deze song een prominente rol maar ook de frontman zorgt voor voldoende afwisseling door gefluister af te wisselen met screams en mystieke gezangen. Het venijn zit hem in de staart want met het duistere esoterische “The awakening of astral orphic mysteries – Behind the eyes of Irida”, dat zowel in oud als modern Grieks gezongen wordt en geïnspireerd is door de geboorte van de zanger zijn dochter Irida en het fellere “Therionic transformation” dat naar het einde toe echter weer heel melodieus uitpakt, krijgen we de hoogtepunten van de plaat te horen. Acherontas levert met haar vijfde album duidelijk haar meest esoterische album af maar de overdosis ambient werkt spijtig genoeg soms slaapverwekkend. Next time beter doseren en terug meer focus op de metalen kant, want de zwartmetalen minuten zijn nu duidelijk in de minderheid!

JOKKE: 79/100

Acherontas – Ma IoN (Formulas of reptilian unification) (World Terror Committee 2015)
1.
Fires of Prometheus
2. Nereid tide of neptune’s rudra
3. Convolut-ion, manifestat-ion, secret-ion, karma-iravatl the thunders emerged
4. Ma-ion (Formulas of reptilian unification)
5. Permutation in the aetheric void (Ma-IoN sacred seal)
6. Shaman and the waning moon
7. Lunar transcendence & the secret kiss of nut
8. The awakening of astral orphic mysteries – Behind the eyes of Irida
9. Copper arcana
10. Therionic transformation
11. Orgiastic feast of flesh, beheld thine vicissitude