Hoewel Helrunar tot mijn meest geliefde bands behoort, ben ik altijd erg sceptisch tegenover Lupus Lounge releases. Elke release blinkt uit in packaging, geluidstechnische perfectie en wordt gedragen door een knap uitgedokterde marketingcampagne. Ja inderdaad, dat wordt van een goed label verwacht en Lupus Lounge (of Prophecy Productions, als u wilt) weet hoe de vork aan de steel zit. Op deze manier is het echter gemakkelijk om bands, die net boven de middelmaat uitsteken, een extrinsieke boost van jewelste te geven. Zeg nu zelf, Falkenbach haalt zijn niveau al even niet meer en een band als Farsot is wel oké, maar al het bovengaande buiten beschouwing gelaten, ook niet meer dan dát. Ook Helrunar wist me aanvankelijk niet te overtuigen met hun eerste releases. Het was pas ten tijd van tweeluik “Sól” dat de Germanen vlotjes boven de grijze middelmaat uitstaken. De lat werd hoog gelegd en werd tevens ingelost door opvolgend split-album met Árstíðir Lífsins. Destijds wist frontman Marcel Addergebroed te vertellen dat er een snuifje doom in de sound van het nieuwe album zou sluipen. Word! Al begint “Niederkunfft” erg typisch met het titelnummer. De onheilspellende melodie lijkt zo weggelopen uit “Sól”, alleen jammer van de koorzangen die op het randje van vals klinken. “Totentanz” heeft zo’n snuifje doom, waarover Marcel sprak, maar wijkt zeker niet fel af van het gekende stramien: loodzwaar, traag en duister. Soms klinkt Helrunar zelfs een beetje als Bolt Thrower, zoals het begin van “Magdeburg brennt“. En afsluiter “The Hiebner prophecy” is bij wijlen een dikke vette knipoog naar (de oude) Entombed! I kid you not! Voor het eerst weerklinkt hier ook een soort ruigere grunt – Wat we niet gewoon zijn van Helrunar. Het beste nummer is toch nog “Devils devils everywhere!“. Het mag dan wel iets meer rechtoe-rechtaan zijn, maar is des te beklijvend. Alsmede door de pakkende gezangen. En misschien ook omdat het het enigste Engelstalig nummer op “Niederkunfft” is? Al brengt dat een pijnpunt met zich mee, want de thematiek op de plaat lijkt erg interessant en doordacht te zijn. Maar enkel Duits zonder duiding is Chinees. Een beetje een gemiste kans. Net zoals het zwakke artwork. Holbein, Dürer en zielsgenoten zijn dan wel goddelijke meesters, hun oeuvre is al zo platgereden als de kat van de buren op straat. “Niederkunfft” is goed. Erg goed zelfs. Maar tipt (voorlopig) nog niet aan beide “Sól” albums.

Flp: 85/100

Helrunar – Niederkunfft (Lupus Lounge 2015)
1. Niederkunfft
2. Der Endchrist
3. Totentanz
4. Devils Devils Everywhere!
5. Magdeburg brennt
6. Grimmig Tod
7. Die Kirch ist umbgekehret
8. The Hiebner Prophecy