Enkele jaren geleden was het zover. De grootmeesters van de post-rock waren terug. Godspeed You! Black Emperor maakte na een zeer lange afwezigheid nog eens duidelijk dat zij, wellicht tegen wil en dank, de ongekroonde koningen van de post-rock zijn. Na zo een lange muzikale coma, was het een plezant gegeven “Asunder, sweet and other distress” te omarmen slechts 3 jaar na zijn voorganger. Vreemde naam, vreemde titels, vreemd artwork,… Kortom: vreemde band. De term post-rock is hierboven al enkele keren gevallen, maar het zou Godspeed onrecht aandoen. Het is altijd al zoveel meer geweest dan wat de meesten in het genre doen. Enkele platen geleden waren er heuse field recordings aanwezig. U weet wel: stedelijke geluide, radiostukken, pratende mensen en meer van dat ongein. Op voorganger “‘Allelujah! Don’t Bend! Ascend!” was het gebrek aan al duidelijk te horen. Of net niet. Het is maar hoe je het bekijkt. Het is geen gemis. De Canadezen blijven uit een eigenzinnig en intrigerend kraantje tappen. Blazers en strijkers doen zoals gewoonlijk hun intreden en bouwen samen met uitgesponnen gitaarpartijen een weergaloze vernietigende sfeer op. Climax na climax. Hoogtepunten worden afgewisseld met lange, ingetogen en monotone gitaardrones en softere noise. De combinatie van dit alles zorgt ervoor dat “Asunder, sweet and other distress” een heuse apocalyptische soundtrack is geworden. Wie de band nog niet kent; er is zoveel meer dan de bekijvende riedeltjes van een Mono of Caspian. Godspeed You! Black Emperor klinkt verduiveld donker (op de nieuwste) en tast immer de grenzen van genre af. Het einde klinkt zo, kan niet anders,…

FLP: 93/100

Godspeed You! Black Emperor – Asunder, sweet and other distress (Constellation 2015)
1. Peasantry or light! Inside of light!
2. Lambs’ breath
3. Asunder, sweet
4. Piss crowns are trembled