Murg – Varg & björn

Het zijn Zweden en ze zijn met twee. Neen, niet Björn en Bennie, maar varg & björn. Op de hoes zien we beide figuren afgebeeld: een silhouet van een wolf (varg) en een beer (björn). Veel meer is er over Murg niet geweten, behalve dat ze het muzikale equivalent zijn van een calippo tijdens een bloedhete zomerdag: een aangename verfrissing. Niet in de zin van een frisse wind die beide heren door het muzikale landschap laten waaien inzake vernieuwing, integendeel, hun ijskoude black metal is nog conservatiever dan het gedachtengoed van Paus Benedictus XVI. De stalactieten druipen van de frosty riffs die de rillingen over mijn rug doen lopen. De drummer gaat er aan een rotvaart van door, maar last bij momenten ook enkele adempauzes in. Het midtempo “Massvandring & blodbad” is hier een prachtig voorbeeld van. Qua sound is dit eigenlijk veeleer Noorse herrie zoals we die ook bij een Isvind (nieuwe plaat op komst. Hoera!), Taake, oude Gorgoroth of recente Dødsfall terugvinden. Aan het einde van afsluiter “Ett slut, ingen början” duikt een folky passage op die, net als het gekleurde smeltwater aan het einde van een calippo, overbodig is. Na zevenendertig minuten is de ijslolly opgezogen, maar ik smijt me als een bezetene voor de crèmegelaskaar die net door de straat passeert om nieuwe friscopret te bestellen. Als we punten moeten geven voor vernieuwing zou Contador zeggen: “Zero, zero, zero, …”, qua bevlogenheid en sfeer scoort Murg echter een grote onderscheiding!  “A nice trip down nordic black metal lane.

JOKKE: 85/100

Murg – Varg & björn (Nordvis 2015)
1. Vindarna luktar rök
2. Nejderna briner
3. Grannen är din fiende
4. Massvandring & blodbad
5. Den starkes rätt
6. Farsoternas afton
7. Varg & Björn
8. Ett slut, ingen början

2 comments

  1. Heel sterke plaat. Ik kende ze niet, maar ik was meteen verkocht. Pluim op hun hoed, want ik raak écht niet meer snel verkocht, zeker wat black metal betreft.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s