Als u denkt dat Bathsheba een nieuw merk kattenvoer is, moet ik u teleurstellen. In plaats van brokjes voor uw favoriete huisdier, is het voer voor de “riff aanbiddende zware muziek” liefhebber. We hebben hier immers te maken met een stoner/doom band die uit de Limburgse moerassen naar boven komt pruttelen. De bandnaam werd ontleend aan een vissersdorpje aan de oostkust van Barbados waar de band jaarlijks enkele uren al zonnebadend in fluorescerende zwemshorts en foute hawaïhemdjes haar vakantie doorbrengt. Of toch net niet…Wikipedia leert ons ook dat Bathsheba de Bijbelse vrouw van koning David was, waarmee ze overspel pleegde. De betekenis van haar naam betekent “dochter van de eed” (weten we meteen waar de songtitel van de tweede track op deze 10” vandaan komt). We zijn enkele seconden ver in de openingsriff van “The sleepless gods” en ik weet meteen dat het goed zit. Laat daarna de donderende drums van Jelle Stevens (die we ook kennen van Sardonis) invallen, begeleid door een slepende solo en het wordt nog beter. Dit zou zo op de laatste plaat van Windhand kunnen staan. De bezwerende zang van frontvrouw (of –heks) Michelle Nocon (ex-Serpentcult, Death Penalty) vormt de kers op de taart. Waar ze in andere bands meer de hoge epische tour opgaat, past haar lage en ceremoniële zang hier beter op de muziek. Ik moet regelmatig aan Jex Thoth haar stemtimbre denken, wat absoluut als compliment geldt. Ook de andere leden Dwight Goossens en Raf Meukens hebben hun strepen reeds verdiend in Belgische acts als Gorath, Disinterred en Torturerama. Op kant B klinkt “Daughter of the oath” zelfs nog zwaarder, duisterder en slepender dan de titeltrack. Dit kan zonder blozen de internationale competitie aangaan en Roadburn lonkt dan ook! Mooi trouwens dat onze landgenoten een deal bij het interessante Svart Records in de wacht hebben kunnen slepen. Om in ’t oog te houden dus.

JOKKE: 85/100

Bathsheba – The sleepless gods (Svart Records 2015)
1. The sleepless gods
2. Daughter of the oath