Pale Chalice – Negate the infinite and miraculous

Dat de USBM-scene reeds heel wat interessant spul heeft opgeleverd, is een understatement van jewelste. Een handvol platenlabels met neus voor talent graaft de ondergrond uit op zoek naar zwarte parels. Eén van die talent scouts is Gilead Media  (o.a. False en Barghest hebben een ledenkaartje van dit label). Een nieuwe aanwinst in hun ranken is black metal collectief Pale Chalice, dat met “Negate the infinite and miraculous” net haar eerste langspeler heeft uitgepoept (in 2011 verscheen reeds de EP “Afflicting the dichotomy of trepid creation”). Het gaat hier voor een keer eens niet over de atmosferische WITTR-achtige benadering van het zwarte metaal. Dat wordt al duidelijk na één blik op de pseudoniemen van de bandleden: Masthatric Nodrab, Oram Evad, Baneist Nonrutin en Ephemeral Domignostika…djeezes! Bon, achter deze schuilnamen zal wel een hele redenering zitten, over naar de muziek! Veertig minuten lang krijgen we felle en overwegend snelle black metal voorgeschoteld met Zweedse aanpak. Geselende tremolo riffs met onderhuidse spanning en melodie, venijnige screams, ratelende drums, …je kent het wel. Er is echter ook plaats voor enige dissonantie en orthodoxe mentaliteit (o.a. “Fragile bones cradling tallow” en de intro van “Stigmatic glands through supernal rifts”) zoals we dat ondertussen kennen van Svartidauði en consorten, maar over het algemeen is de aanpak iets meer rechttoe rechtaan met een sporadische black ’n roll riff en punk beat. Bij het aanhoren van het bottenbrekende geweld van “Shaking nerves and vacuous spheres” popt spontaan de naam Tsatthoggua op (wie kent deze Duitse mafketels nog?). Er wordt vakkundig gemusiceerd en vooral zanger Ephemeral Domignostika verdient extra krediet voor zijn raspende strot. De sound van de plaat doet de cryptisch getitelde songs alle eer aan: sfeervol zonder atmosferisch te zijn, ruig en vuil maar met behoud van alle details in de mix. Het knappe artwork roept bovendien om op vinylformaat bewonderd te worden. Met mij heeft Pale Chalice er een gewonnen ziel bij!

JOKKE: 82/100

Pale Chalice – Negate the infinite and miraculous (Gilead Media 2015)
1. Through vexed veil
2. Shaking nerves and vacuous spheres
3. Bound intransigent flight
4. Fragile bones cradling tallow
5. Weltering depths of the carrion wave
6. Bent by carapace chain
7. Stigmatic glands through supernal rifts

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s