Mgla – Exercises in futility

Het kan verkeren. Tien jaar geleden geboren als ruisende herriebak maar snel geëvolueerd tot heerser van de onderwereld. Mgla oogst respect van elke koffiedrinkende hipster tot zwart-wit doorverfde black metal fanatiekeling. Al jaren laten de mannen uit Krakau imago en muziek uitstekend hand in hand wandelen. Als de beste! Het feit dat ze blijven volharden in absolute nulcommunicatie en gezichtsloze entiteit kan immers niemand tegen de borst stoten. Mgla kan je niet betrappen op domme uitspraken of onnozel fotomateriaal. Duisternis is de kern van hun alles. En dat alles manifesteert zich des te meer in hun duivelse muziek. De mini’s en beide voorgaande albums zijn van buitenaardse kwaliteit en nieuweling “Exercises in futility” is – driemaal werf hoera – geen uitzondering daarop. Het gekende recept (u weet wel: geen titels, vunzige cover in grijswaarden en een gebrek aan randinformatie,…) wordt wederom herhaald en muzikaal stijgt het niveau net weer een tikkeltje meer. Pas op, hetzelfde lyrische gevoel overviel mij toen “With hearts towards none” verscheen, doch haalde “Groza” naderhand weer de bovenhand door haar surplus aan intensiteit. Op “Exercises in futility” lijkt echter geen vuiltje aan de lucht en Mgla brengt hun typische black metal – zoals geen ander dat kan – ten gehore. Als geen ander kunnen ze een simpele melodie zo uitpersen en oneindig laten klinken zonder dat de verveling toeslaat. Pompeuze, vaak mid-tempo drumbeats geven de nummers een oppeppend karakter. En de donkere rochel van opperpool M. maakt het simpelweg af. Meer subtiliteit is te vinden in het steeds technisch wordende drumwerk, wat zich uit in mooie roffels op cimbalen en een ware minisolo in “II“. Of het uiterst sfeervolle, en voor Mgla vernieuwend, synthlijntje op het einde van “V“. Ook het einde van de plaat is er eentje met de platte hand in het gezicht. Hear it yourself! Mgla, “Exercises in futility” – Alleen maar superlatieven.

Flp: 98/100

Mgla – Exercises in futility (Northern Heritage 2015)
Exercises in futility I
Exercises in futility II
Exercises in futility III
Exercises in futility IV
Exercises in futility V
Exercises in futility VI

One comment

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s