Sick with bloom“, de derde langspeler van het New Yorkse Yellow Eyes werd eind vorig jaar op de mensheid losgelaten, maar verscheen enkele dagen geleden pas voor het eerst op mijn radar. Deze Amerikanen kan je best als een bedrijvige band bestempelen, want met zes releases (waarvan de helft langspelers) op drie jaar tijd, hou je er een heus werktempo op na. Voor de release van de nieuwe plaat verkaste de band van Sibir Records naar het toonaangevende Gilead Media (voor de vinylrelease althans; de tape verschijnt nog wel bij hun vorige broodheer, wat een groot woord is voor dit type underground band). Nu moet ik toegeven dat Yellow Eyes niet bovenaan mijn favoriete USBM-bands staat, destemeer door de soms chaotisch hyperkinetische manier van riffs schrijven. Hoewel ze hun stijl niet drastisch door de mangel gehaald hebben en de riffs nog in beperkte mate een enerverend karakter hebben, doet “Sick with bloom” mijn hart met momenten wel sneller slaan. Op de drumkruk werd een (tijdelijke?) position-switch doorgevoerd waardoor Michael Rekevics de drumstokken nu hanteert. Nagenoeg elke band waarbij deze man zijn ziel uit zijn lijf mept, staat bij mij hoog aangeschreven (Fell Voices, Vilkacis, Vanum, Ash Borer, Vorde, …), hoewel zijn bassdrums hier wat aan de doffe kant zijn. De zes tracks staan bol van wervelende meestal up-tempo – rustpuntjes worden de luisteraar amper gegund – black metal die baadt in een sombere en weemoedige atmosfeer en op tijd-en-stond opgefleurd wordt met de nodige natuurelementen. U wilt een luistertip? Dan ga ik voor het verstikkende en bleke “Fallen snag“. Volgende week zondag staat de band op de planken  in de Antwerpse Kavka. Dat gaat wat geven!

JOKKE: 80/100

Yellow Eyes – Sick with bloom (Gilead Media 2016)
1. Sick with bloom
2. Streaming from the undergrowth
3. What filters through the copper stain
4. Mangrove, the preserver
5. Fallen snag
6. Ice in the spring