Play loud!” staat er te lezen op het begeleidende visitekaartje dat bij de eerste selftitled EP van het uit Gent afkomstige Haiden bijgevoegd zit. Dan zullen we dat maar doen zeker? Komt goed uit nu de buren besloten hebben hun gazon te vervangen door een dikke laag beton en de drilboren op een zaterdagnamiddag dientengevolge overuren maken. Het trio meent een mix van post-metal, doom en sludge te spelen die afgekruid wordt met lichte noise en psychedelica invloeden en heeft voor de instrumentale variant van deze mengelmoes aan genres gekozen. Niet elke band uit de scène weet instrumentale muziek de hele rit boeiend te houden, maar Haiden slaagt in haar opzet. Het minimale karakter van het artwork van deze EP wordt ook in het instrumentarium doorgetrokken, want niet alleen valt er geen zang te bespeuren, ook een basgitaar bleek overbodig voor de Gentenaren. Twee laaggestemde gitaren vangen dit echter op en doen openingstrack “Harae” meteen swingen als een tiet en ook persoonlijke favoriet “Valken” weet mijn vastgeroeste benen en heupen los te schudden. Qua songtitels doet de band me aan Russian Circles of Toundra denken, maar Haiden gaat botter en lomper dan de eerstgenoemde te werk en betreedt minder de reeds platgewalste paden van de post-metal van die laatste. In “Mimas” komen de noise-invloeden naar voor en schudt een blastbeat-stuk de ingedommelde luisteraar wakker (moest die er al zijn – iets wat ik sterk betwijfel). “Hekla” is dan weer de song waar de psychedelica uit de omschrijving aan het begin van deze review in opduikt. In de live en op een DIY-manier opgenomen sound valt op dat drummer Frank zijn snaredrum bespeelt zonder opgespannen snaar. Een desastreuze keuze op Metallica’s “St-Anger” en een sublieme overweging op “Panopticon” van de vergane grootmeesters Isis. Bij Haiden geeft dit de dynamische muziek nog wat extra punch. Deze EP is met vijfentwintig minuten speelduur bovendien net lang genoeg om een overtuigende eerst afdruk na te laten in de Belgische ondergrond.

JOKKE: 80/100

Haiden – Haiden (Eigen beheer 2016)
1. Harae
2. Chabe
3. Valken
4. Mimas
5. Hekla