R.F. richtte niet alleen het Vrasubatlat-label op maar maakt(e) tevens deel uit van zowat elke band die haar zwarte doodskunsten via dit portaal verspreidt (Dagger Lust, Serum Dreg, Triumvir Foul, Utzalu). Met de eerste langspeler van Uškumgallu – ontegensprekelijk de beste band van het label – werd afgelopen augustus een tiende release een feit. “Rotten limbs in dreams of blood“, een titel die er geen doekjes om windt. Moedeloosheid, vernietiging, dood en corruptie zijn enkele van de thema’s die middels een intro en vijf vernietigende songs gemanifesteerd worden. Het duo bezit de zwarte magie om middels primitieve black metal met een streepje doodsmetaal de nodige nostalgische oergevoelens van onder het stof te halen. Dit was reeds duidelijk op de twee demo’s die vorig jaar het licht zagen, maar op het volwaardige debuut doen ze er zonder blikken of blozen nog een schepje bovenop. Eens de toon gezet is en opener “Rotten limbs” optrekt naar zesde vitesse, wordt je meegezogen in de donkerste ervaringen van Uškumgallu waarbij de nodige dynamiek je echter vrijwaart van een full time horror maalstroom. Het onbehagen dat in songs als “In tombs of lust” en het fantastische “Morbid seed and spiritual entrails” gedrapeerd wordt, bekruipt je geniepig en de getormenteerde vocalen galmen doorheen mijn woonkamer als een op hol geslagen squashballetje, terwijl de psychotische riffs je meesleuren doorheen een doolhof van bezeten- en kwaadaardigheid. Waanzin en mentale chaos worden je deel en dan moet het overweldigende moment suprème “Dreams of blood” met haar repetieve, subtiel doorheen de razernij vervlochten melodie nog verwerkt worden. Beste song van het jaar? Het zal niet veel schelen. Het afsluitende “Monolith dementia” geeft je nog een laatste afranseling waarbij haar meedogenloosheid voelt alsof je door een kudde gnoes vertrappeld wordt. Hoewel je na de eerste botsing al knocked out op de grond gevloerd ligt, blijven de wildebeesten nog vijf minuten lang over je gehavende lichaam heen lopen totdat je voorheen zo prachtige kathedraal van een lichaam tot een brei herschapen wordt en het zompige en sappige residu tijdens de beklijvende laatste vier minuten dieper de grond inzakt. Game over.

JOKKE: 91/100

Uškumgallu – Rotten limbs in dreams of blood (Vrasubatlat 2016)
1. (—)
2. Rotten limbs
3. In tombs of lust
4. Morbid seed and spiritual entrails
5. Dreams of blood
6. Monolith dementia