Het Amerikaanse Fallen Empire Records was het afgelopen jaar (samen met het Noorse Terratur Possessions) de voornaamste hofleverancier van oerdegelijke extreme metalplaten. Eén van de laatste releases van 2017 die het label uitbrengt, is de derde langspeler van het Russische Jassa. Sinds “Dark years of dearth” is het geluid van het trio van heidense black geëvolueerd naar een meer blackened death metal georiënteerd geluid, vooral door de diepere zangstijl die frontman Erier sinds voorganger “Lights in the howling wilderness” hanteert in vergelijking met de hogere screams van gitarist Vladimir die ook de vocalen op zich nam ten tijde van het debuut. Maar ook de riffs klinken dieper en zwaarder en ademen meermaals een triomfantelijk gevoel uit. Net zoals op de voorganger vormt de mondharp het meest exotische instrument dat er op “Incarnation of the higher gnosis” te bespeuren valt en dat geeft de muziek van Jassa net dat tikkeltje extra mee. Minpunt is dat drummer Aeargh aan narcisme lijkt te lijden want de drums staan wel erg vooraan in de mix en drukken de riffs in de stevige stukken wat naar de achtergrond. In de titeltrack valt de onderlinge verhouding van de instrumenten echter beter mee, omdat het tempo hier grotendeels lager ligt en deze song meer ademt door de vele atmosferische passages die ingebouwd zijn. “The shadows glide quietly among the trees” bevat naast rituele gezangen en mondharp ook ambient-achtige pulserende beats die de song een militant karakter meegeven. In het riffwerk van de tien minuten durende afsluiter “The invocation of darkness” sijpelen de meeste black metal invloeden door hoewel er ook de nodige technische death metal riffs te horen zijn. De chaotische solo mocht echter achterwege blijven. Best een onderhoudende plaat met een eigen smoelwerk. Na drie kwartier weet “Incarnation of the higher gnosis” dan ook met een bevredigend gevoel af te klokken.

JOKKE: 78/100

Jassa – Incarnation of the higher gnosis (Fallen Empire Records 2017)
1. Beyond time, shapes and names
2. The marsh fires’ spirit
3. Incarnation of the higher gnosis
4. The night before fall equinox
5. The shadows glide quietly among the trees
6. The invocation of darkness