Vijf jaar na het verschijnen van de veelbelovende”Avgrunnens klangverk” demo, brengt Knokkelklang (Noors voor het “geluid van beenderen”) eindelijk haar langverwachte debuutlangspeler uit. Uitgever van dienst is Terratur Possessions dat nog maar eens bewijst een uitstekende neus voor kwaliteit te hebben. Bij de No(o)r(en) van Knokkelklang draait het niet om de drang de snelste of agressiefste te willen zijn, maar staat atmosfeer centraal in de drie lange composities die beklijvende, slepende en repetitieve black metal laten horen. De meer dan twintig minuten durende titeltrack klinkt enorm bezwerend en zal je middels haar bleke melancholische karakter niet onberoerd laten. De stemming is droevig, sereen en duister en past perfect bij de songtitel die vertaald kan worden als “Ik begraaf”. In “Urstanken” ligt het tempo nog lager dan in de opener en toveren de gure gitaarmelodieën kippenvel op mijn armen terwijl de bevlogen screams hun treurige verhaal vertellen. Via een luisterbeurt met koptelefoon ontdek je, naast een subtiele keyboard onderlaag, bovendien allerlei achtergrondgeluiden die de songs nog meer cachet geven. Vooral ook in de instrumentale ambient-afsluiter “Åndedragenes hvin” loont het de moeite om daarbij de ogen te sluiten en de begrafenisstemming haar werk te laten doen. Kark (Dødsengel) is ondertussen een doorwinterde expert in mastering en tilde ook de sound van Knokkelklang naar een hoger niveau vergeleken met de demo’s. Tenslotte nog even meegeven dat het knappe, bijpassende artwork van Henning Olav Espedal de sfeer van het album, met haar drie manifestaties van het hiernamaals, perfect weet uit te stralen. Knappe plaat die me op elk front (muziek, concept, artwork en sound) weet te overtuigen!

JOKKE: 89/100

Knokkelklang – Jeg begraver (Terratur Possessions 2018)
1. Jeg begraver
2. Urstanken
3. Åndedragenes hvin