Het uit LA afkomstige Cultus Profano maakte hier twee jaar geleden een goede beurt met diens debuut “Sacramentum obscurus“. De dame en heer treden nu voor een tweede keer uit de schaduw met opvolger “Accursed possesion“, opnieuw verspreid via het Franse Debemur Morti. Aan de duistere, haatvolle en blasfemische insteek van het duo is weinig veranderd. Cultus Profano bereikt zijn kwaadaardige transcendentie zonder oppervlakkige versieringen, maar door middel van een uitgekleed pikzwart palet van tremelo gitaarriffs, hypnotiserende percussie en helse vocale aanroepingen. Strzyga bewijst dat haar salpeterstrot – wat vrouwen betreft – tot de betere in het genre behoort en verdient een plaats naast Olienar van Darkened Nocturn Slaughtercult en Asagraum’s Obscura. Het drumwerk van Advorsus klinkt dynamisch, herbergt nuance en staat steeds in dienst van het nummer. Vergeleken met het debuut is de gemiddelde speelduur van de nummers een dikke twee minuten langer uitgevallen. Dit vertaalt zich in het meer dan negen minuten durende “Devoted to the black horns, Op. 16” in een meer atmosferische en aanvankelijk ook slepende mid-tempo aanpak, maar al snel zegevieren de bijtende, heiligschennende tremolo’s en blastende drums alweer. Ook “Towards the temple of darkened fates, Op. 19” en “Within a coven of shadows, Op. 21” (hoor ik daar toch ergens subtiele keyboards?) bieden wat ademruimte tussen de overwegend snelle arrangementen en bevatten duivels lekkere gitaarleads. Met “Accursed possession” en diens fancy-averse second wave black metal bevestigt Cultus Profano zijn seculiere visie en verlangen naar perpetuële duisternis op een geslaagde manier. De meer dynamische aanpak van deze tweede worp doet de eindscore nog net boven die van het debuut uitvallen.

JOKKE: 82/100

Cultus Profano – Accursed possession (Debemur Morti Productions 2020)
1. Cursed in sin, Op. 25
2. Devoted to the black horns, Op. 16
3. Upon a tomb of sacrilege, Op. 24
4. Towards the temple of darkened fates, Op. 19
5. Within a coven of shadows, Op. 21
6. Tenebris venit, Op. 23
7. Crown of hellfire, Op. 11