Met uitzondering van het puike Servische Nadsvest, concentreert het – mij voordien onbekende – Under the Sign of Garazel Productions label zich hoofdzakelijk op Poolse bands. Tussen de undergroundnamen resoneert Martwa Aura het meest bij ondergetekende. Na de band al meermaals te hebben zien voorbijkomen op sociale media werd het hoogtijd om de tweede langspeler “Morbus animus” bij zijn nekvel te grijpen en aan enkele luisterbeurten te onderwerpen. Het vijfkoppige gezelschap uit Poznań draait al een decennium mee en de bandleden houden er ook tal van nevenactiviteten op na, waarvan enkel Above Aurora, de andere band van nieuwbakken drummer Oktawiusz Marusiak een belletje doet rinkelen. “Morbus animus I” gooit meteen een begeesterende riff in de strijd, gevolgd door een snedig totaalplaatje inclusief opruiende Poolse screams. Niets nieuws onder de zwartgeblakerde zon, maar even later laat het kwintet ook een melodieuzer gezicht zien want er passeren enkele mooie en beklijvende leadpartijen die ons zelfs even aan mid-era Katatonia doen denken. Er is tevens plaats voor een serieuze portie dramatiek die vooral middels beladen heldere vocalen tot uiting komt. Maar ook doomregionen worden kortstondig verkend en de finale van deze bijna negen minuten durende opener sluit af met een repetitief patroon. “Morbus animus III” – waar deel II is, is me een raadsel – begint meer rechttoe rechtaan, maar laat het tempo al gauw naar meer sinistere regionen zakken, maar plots wordt de funeraire atmosfeer weer opgeschrikt door een groovende uitbarsting. Er volgen nog meer breaks, dikwijls ook onverwacht, waardoor we voortdurend bij de les en op het puntje van onze stoel blijven zitten. Dit dynamische spel en oor voor doeltreffende spanningsbogen en afwisselende gemoedstoestanden is absoluut één van de sterktes va Martwa Aura. Om de bij momenten erg melodieuze insteek wat te counteren, schreven de heren ook een agressievere song als het meedogenloze “Ślepowidzenie“. Hoewel? Zo ongeveer halfweg nemen meeslepende leads het terug over en wordt ook hier voor lichter verteerbaar tegengewicht gezorgd. Het zal je niet verbazen dat de band ook in de laatste twee nummers nooit op één paard wedt. Zéér degelijke plaat van een onontgonnen Poolse zwarte parel.

JOKKE: 80/100

Martwa Aura – Morbus animus (Under the Sign of Garazel Productions 2020)
1. Morbus animus I
2. Morbus animus III
3. Ślepowidzenie
4. Święta zagłada
5. Ostatnia gwiazda