Bij het schrijven van een review worden de Metalen Archieven dikwijls geraadpleegd om info over een band op te zoeken. Toen ik “Alloxylon” in de zoekmachine ingaf, viel ik bij het resultaat meteen van mijn stoel van het lachen, want wat voor een debiele foto prijkt er op diens bandpagina zeg. Gelukkig is de muziek een pak minder jolig. Dit Australische éénmansproject is met “Flammeum I” toe aan een derde release want voor deze EP werden reeds twee demo’s uitgebracht. Als je de titel van de EP combineert met de bandnaam bekom je trouwens de Latijnse naam voor de Queensland-boom waratah of rode zijdeachtige eik, een middelgrote boom van de familie Proteaceae die voorkomt in de tropische regenwouden van Queensland in het noordoosten van Australië. Leuk weetje voor de bomenknuffelaars onder ons. Elm aka Scott McLatchie gooit het op “Flammeum I” trouwens over een andere boeg want daar waar beide demo’s dungeonsynthklanken lieten horen, trekt de Australiër nu resoluut de blackmetalkaart, hoewel keyboards wel nog steeds als extra sfeermaker aangewend worden. In “Buried beneath the aged stones” horen we kraaien krijsen en dan moeten we eigenlijk altijd instant aan Limbonic Art denken. Alloxylon speelt wel degelijk een vorm van symfonische black maar de toetsen staan vrij ver naar achter in de mix, dus zo bombastisch als bij het gereferentieerde Noorse duo gaat het er niet aan toe. “Straying beyond the physical realm” kan echter wel zo van een symfoblackplaat van eind jaren ’90 afkomstig zijn, maar denk dan eerder aan een Obtained Enslavement waarbij de grimmige riffs nog steeds primordiaal zijn. De screams klinken lekker opgefokt, vooral in het opzwepende “The forgotten castles of the wicked” en het tempo ligt aan de hoge kant. De sound van deze drie vampyric (ach ja) blackmetalnummers is trouwens uitstekend en “Flammeum I” verdient ook een dikke duim voor het organisch klinkende drumwerk. Met een totale speelduur van elf minuten werden de drie nummers trouwens lekker compact gehouden. Ideaal voor mensen met een korte aandachtspanne. Ik ben fan!

JOKKE: 83/100

Alloxylon – Flammeum (Goatprayer Records 2020)
1. Buried beneath the aged stones
2. Straying beyond the physical realm
3. The forgotten castles of the wicked