Uit de vier, van verschillende gekleurde en zwaar gexeroxte covers voorziene, demotapes van de meest recente Spiritual Disease batch, heb ik dit Blood Magic geplukt dat met “Medieval dark arts” aan een eerste demo toe is, gelimiteerd tot een karige 50 exemplaren die de kleur geel meekreeg. Dat het duo Charred Remain (zang, gitaar, bas en synths) en Witch Fire (drums) een voorliefde heeft voor middeleeuwse rollenspellen wordt meteen duidelijk uit de nochtans grofkorrelige bandfoto’s: maliënkolders, zwaarden en toortsen, heel de bataclan is aanwezig. De acht nummers die het Amerikaanse tweetal uit zijn hoge hoed tovert, nemen ons een dik half uur mee op een trip doorheen de bergen van Wallachije, een voormalig vorstendom tussen de Zuidelijke Karpaten en de Donau. Het labeltje dat we op Blood Magic kunnen plakken is ongetwijfeld dat van rauwe black metal, maar de productie klinkt bovengemiddeld goed. Geen eendimensionaal geram of hallucinogene repetitiviteit hier, maar dynamisch gecomponeerde nummers met gevarieerd drumwerk en voortreffelijke riffs die een oeroude melodieusheid uitstralen en sporadisch ingezet toetsenwerk dat oorlogsopwekkende klanken produceert die doen herinneren aan de grote veldslagen van weleer. Niet elke track is een volwaardig blackmetalnummer. Zo zijn “Village burns on castle siege” en “War horn blasts in blood moon light” opgetrokken uit zwaar vervormde keyboardklanken en distorted basgitaar waarin de oorlogsdreiging alomtegenwoordig is en de noisey klanken van het afsluitende “Funeral winds across citadel walls” lijken op noodkreten van oorlogsgevangenen die het duo buitgemaakt heeft en in een ondergrondse kerker aan het folteren is. Het prijsbeest op “Medieval dark arts” is ontegensprekelijk het titelnummer dat mid-tempo start en wat weg lijkt te hebben van de aanloop van “Deme quaden thyrane” van Marduk. Plots zet Witch Fire een meer rockende beat in en de gitaren volgen braafjes om even later het tempo nog op te drijven en overstag te gaan naar uptempo gerag. Heel het nummer lang wordt er heen en weer geschakeld tussen verschillende versnellingen en eindigen doet Blood Magic met een melodieuze finale. De heldere zang en op het randje van valse solo in “Secret paths to sorcery” weten dan weer een pak minder te beklijven. De korrel waarmee Charred Remain macabere toverspreuken over zijn vijanden uitstort, lijkt heel hard op Ihsahn’s screams ten tijde van “Wrath of the tyrant” en eigenlijk doet ook het gitaargeluid van een nummer als “Vampyric treaty on burning ash” sterk aan de Emperor demo denken, maar dan met minder prominent aanwezige toetsen. Ook stokoud Pools blackmetalspul kan als referentie dienen. Veelbelovende demo!

JOKKE: 82/100

Blood Magic – Medieval dark arts (Spiritual Disease 2020)
1. Necromantic psychick attak
2. Spell cast on combatant camp
3. Medieval dark arts
4. Village burns on castle siege
5. Vampyric treaty on burning ash
6. War horn blasts in blood moon light
7. Secret paths to sorcery
8. Funeral winds across citadel walls