Het Portugese Mons Veneris ken ik al een tijdje van naam daar ze samen met Vetala, Decrepitude, Irae en Rainha Cólera deel uitmaken van de (ter ziele gegane) Black Circle. Samen met labelmaat Irae zijn ze één van de langstlopende en meest actieve blackmetalacts van Portugal. Met een ellenlange discografie van meer dan vijftig releases sinds de oprichting in 2004 op hun naam, heb ik echter nooit de moeite gedaan om hierdoor te grasduinen. Met de nagelnieuwe “self-titled” EP die Harvest Of Death, een sub-label van Signal Rex, op 1 januari jongstleden uitbracht, wou ik daar verandering in brengen. Twee nummers prijken er op deze 10 inch, beide met een double digit speelduur en netjes over beide kanten verdeeld. Het lome “Ritual of a neverending doom” kent een langzame en gestage opbouw, hoewel het nergens tot een uitbarsting komt. Griezelige orgelklanken, die aan Manii en oude Manes doen denken, en tribale drumritmes vormen de leidraad waarover door de mangel gehaalde gekwelde vocalen en erg rudimentaire, ietwat atonale riffs waren. Naar het einde toe slaan de vocalen kortstondig over in heldere castraatzang, niet doen aub. Dit samenspel aan horroreske elementen bewerkstelligt een hypnotiserend effect en slaagt daar bijwijlen ook wel in. Hoewel het nummer, dat heel wat ritualistische trekken vertoont, wat geïmproviseerd overkomt, blijkt dit geenszins het geval te zijn. “A scythe infested with plagues…” beoogt eveneens een hypnotiserend effect maar start met een smerige en kletterende uptempo drumbeat. Even later schakelt de drummer terug naar een slepend ritme doorspekt met een grote hoeveelheid ellende en melancholie. De riffs hebben een nog groter verwrongen karakter – soms klinken ze zelfs ronduit vals – dan in het eerste nummer en kunnen me, net als de getergde vocalen, slechts matig bekoren. Het hypnotiserende keyboardriedeltje dat zich op de achtergrond doorheen de ruizige atmosfeer probeert te manifesteren, mist haar doel dan weer niet. De twee nummers werden in isolatie en gebukt onder een knoert van een depressie gecomponeerd en opgenomen en hoewel de opzet van Mons Veneris me duidelijk is, slaagt de Portugese band er niet in mijn hart te veroveren met diens zelfdestructieve black metal.

JOKKE: 69/100

Mons Veneris – Mons veneris (Harvest of Death 2021)
1. Ritual of a neverending doom
2. A scythe infested with plagues…