Bij onbekende bands is het veelal het artwork dat mij over de streep kan halen om tot een luisterbeurt over te gaan. Dikwijls weet het hoesontwerp immers min of meer de atmosfeer en stijl van de muziek te capteren, maar het kan ook gebeuren dat een cover je op een totaal verkeerd spoor zet. Dat is deels het geval bij Vermineux en diens tweede demo “1337” en dat wegens twee redenen. Ten eerste krijgen we hier een middeleeuws slagveld te zien en dan denk ik meteen aan overdadige toetsen, draailieren, fluitjes, zwaardgekletter en mannen in veel te strakke maillots die hun opwachting maken in black metal. En hoewel Spectre, de man achter Vermineux en tevens onder de alias Generalfeldmarschall Kriegshammer ook gekend van labelgenoten Minenwerfer, wel degelijk geobsedeerd is door de late middeleeuwen, blijven de beschreven stijlelementen zo goed als achterwege. Enkel het elf minuten durende titelnummer wordt met een sample van strijdgewoel ingezet. Akoestische gitaren, daarentegen, worden veelvuldig aangewend, maar dan niet op een romantische kampvuur manier, maar eerder op een zwaarmoedige wijze die bv. ook het werk van een Primordial typeert. De doorgaans mid-tempo tot zelfs langzame composities (enkel “Oriflamme” is wat sneller) doen me muzikaal gezien trouwens meer dan eens aan deze Ieren denken. Vocaal wordt hier voor het merendeel uit een krijsend vaatje getapt. Ten tweede bevat het coverontwerp heel veel kleurgebruik, terwijl Vermineux’s black metal eerder met 66 tinten grijs geschilderd lijkt te zijn. De traditionele blackmetalklanken schetsen immers een grijs en grauw muzikaal landschap. Hoewel het geheel op het eerste gehoor niet zo bijster speciaal lijkt te zijn en er regelmatig rommelig gemusiceerd wordt (zo hinken de drums soms wat achterop), weten de intrigerende melodielijnen en leadpartijen zich na een paar luisterbeurten toch in mijn geheugen te nestelen. Dat Spectre meeslepende melodieën uit zijn gitaar kan persen, wisten we natuurlijk al van Meinenwerfer en diens laatste plaat “Alpenpässe” en ook hier stelen ze de show. Collega mijnenwerper Wachtmeister Verwüstung nam trouwens de solo op “Coteraux” voor zijn rekening. De met een Tascam 488 vastgelegde sound is nogal ‘winderig’, maar dat stoort niet, het doet me hierdoor zelfs wat denken aan het werk van een Negative Plane of Funereal Presence. Op de eerste demo “1315” prijkte een wel heel bizarre coverversie van The Cure’s mega hit “A forest“. Of die beter is dan het misbaksel dat Behemoth en Niklas Kvartforth er vorig jaar van maakten of de gekende versie van Carpathian Forest, beslissen jullie zelf maar. Deze keer wordt een minder experimenteel uitgedraaide ode gebracht aan neofolk band Sol Invictus en diens met een heldere zangstem vertolkte “A ship is burning“. Voor de geschiedenis freaks en meerwaardezoekers onder ons die het zich afvragen: de eerste demo “1315” handelde over de lijdensweg van Engeland en Frankrijk tijdens de Grote Hongersnood van 1315-1317. Deze tweede demo is opgedragen aan de eerste fase van de Honderdjarige Oorlog en het hoestafereel van “1337” verwijst naar de slag van Crécy die plaats vond op 26 augustus 1346 in Noordwest-Frankrijk tussen een Frans leger onder leiding van koning Filips VI en een Engels leger onder leiding van koning Eduard III. De Fransen vielen de Engelsen aan terwijl die een veldtocht in het noorden van Frankrijk hielden. De aangevallen Engelsen behaalden de overwinning in de slag, terwijl de Franse aanvallers erg veel mannen verloren. Na de slag gingen de Engelsen verder om Calais te belegeren. Door hun nederlaag waren de Fransen niet bij machte het beleg op te heffen. De stad viel en zou voor meer dan twee eeuwen onder Engelse controle blijven. De slagen bij Poitiers en Agincourt zullen hun opwachting maken op de volgende twee episodes in de Vermineux trilogie die opgedragen wordt aan de Honderdjarige Oorlog. Ik ben benieuwd!

JOKKE: 79/100

Vermineux – 1337 (Purity Through Fire 2021)
1. Valois
2. Bloodlines
3. Cotereaux
4. Oriflamme
5. Crécy
6. Chevalerie
7. A ship is burning [Sol Invictus cover]
8. Plantagenet