Hoewel de gecorpsepainte heren van het Poolse Szary Wilk best vervaarlijk voor de dag komen en met hun debuut toorn willen uitroepen over de mensheid, laten ze in het intro van de acht en een halve minuut durende opener “Mortal” horen ook een gevoelige kant te hebben. Natuurlijk evolueren de weemoedige klanken op een bepaald punt tot black metal die in het geval van dit trio een ode lijkt te brengen aan de oerdagen van de eigen scene. 33 minuten lang keert Szary Wilk terug naar de heidense uitgestrekte landen van weleer waar bands als oude Behemoth, Graveland, Veles, Infernum en Sacrilegium rondwaren. Authentieke pagan black metal met andere woorden waarin dat heidens element naar voor komt door het sporadisch inzetten van zangkoren. Dit subgenre moet het normaal gezien hebben van het inspelen op emoties, maar daar wringt het schoentje hier een beetje. Ik denk dat de heren nog meer werk moeten maken van het componeren van beklijvende melodieën, want nu blijven de nummers wat te veel op de oppervlakte en is het allemaal niet diepgravend genoeg. De bandnaam is Pools voor “grijze wolf”, maar zo bloeddorstig als op de albumcover, komt het beestje niet voor de dag. De blackmetalklanken slepen zich grotendeels mid-tempo voort, maar een nummer als “Mortuos voco” kent ook wel de nodige versnellingen en ook “Wilczy taniec” schiet vurig uit de startblokken alvorens meer op gevoel in te zetten. Hier weet de wisselwerking tussen snedig en vurig tremologitaarwerk en melancholische atmosfeer ons wel te triggeren. Het met spoken word samples doorspekte titelnummer zet meer op old-school elementen in en trakteert ons in de finale nog op melodieus gitaarwerk waar eigenlijk veel meer had ingezeten. Spijtig genoeg beschikt schreeuwlelijk Czuły ook niet over het meest opmerkelijke stel stembanden en duikt er hier meermaals een irritant soort getik op. Slecht is het allemaal niet, maar “Wrath” klinkt wat te doordeweeks om in de maalstroom aan releases nog op te vallen en een degelijke indruk na te laten.

JOKKE: 69/100

Szary Wilk – Wrath (Putrid Cult 2021)
1. Mortal
2. Behind the curtain of death
3. Mortuos voco
4. Wilczy taniec
5. Wrath