Horna is al jaren een vaste waarde in de blackmetalscene. De Finse band stamt uit de vroege jaren negentig en maakt sindsdien louter satanische black metal. Al negen albums hiervoor hebben ze het niet nodig geacht om van koers te wijzigen en het zal je
dan ook niet verrassen dat ze dat voor hun tiende ook niet hebben gedaan. Ik loop hier echter een beetje op mijn verhaal vooruit. Het is nu vijf jaar geleden dat de Finnen “Hengen tulet” hebben uitgebracht. Er is in die tijd wel wat veranderd aan de line-up: een nieuwe drummer, die toevallig ook nog eens de broer van zanger Spellgoth is, en bassist (VnoM, voormalig Archgoat) zijn verwelkomd in de groep. Op 8 december 2020 is via World Terror Committee “Kuoleman kirjo” uitgekomen. De titel betekent het “spectrum van de dood.” Of dit thema uitgewerkt wordt in de plaat is iets dat ik, gezien mijn gebrek aan kennis van het Fins (ik denk dat ik qua woordenschat strand bij “Perkele”. Ok, “paljon onnea” ken ik ook nog.), niet kan beoordelen. De plaat komt tamelijk straf de starthekken uit met het intense “Saatanan viha.” Ik schrijf dit met een gevoel van understatement dat zijn weerga niet kent. Het nummer zet de toon voor de rest van de plaat, die rustpunten noch subtiliteit kent. Zelfs het tragere “Haudattujen tähtien yönä” kent diezelfde donkere niet aflatende pressie. Toch is het niet alleen van dik hout zaagt men planken wat de klok slaat. Een van de langere nummers op de plaat, “Rakas kuu,” kent de meeste gelaagdheid. Ik kan daar naar blijven luisteren. De productie van dit album is van dien aard dat je kan herkennen dat het niet alleen een bij elkaar gesmeten raw blackmetalplaat betreft. Als je wat dieper graaft, kom je erachter dat de nummers een zeer gedegen fundament hebben, melodisch gezien. Het zorgt ervoor dat ik geïnteresseerd blijf luisteren, dit zelfs gedurende de 67 minuten die deze plaat telt, wat zeker voor een raw blackmetalalbum bijzonder lang is. Toch is dat zeker geen te lange zit voor deze plaat. Sterker nog, je zet hem rustig nog eens op. Spellgoth zingt fantastisch, op “Haudattujen tähtien yönä” zelfs ‘clean’! Muzikaal is het om door een ringetje te halen. Ik vind alle nummers erg goed gecomponeerd. De productie is subtiel: helder, maar toch ruw genoeg om Horna Horna te laten zijn. Wat zeker een winst is gezien de vreselijk geforceerde ruwheid van “Hengen tulet” Ik wil ze in ieder geval weer live zien.

MISCHA: 80/100

Horna – Kuoleman kirjo (World Terror Committee 2020)
1. Saatanan viha
2. Elegia
3. Uneton
4. Sydänkuoro
5. Elävänä, kuolleena
6. Kärsimysten katedraali
7. Haudattujen tähtien yönä
8. Rakas kuu
9. Unohtumaton
10. Mustat vuodet
11. Pyhä kuolema
12. Veriuhri
13. Ota minut vastaan