Liefhebbers van de oude Noorse school van het betere zwartgallige auditief vermaak kunnen maar beter even de oren spitsen. Valdaudr is hier met hun eerste (of derde) release, want “Drapsdalen” is eigenlijk een verderzetting van wat de leden voorheen al klaar wisten te spelen onder de noemer Cobalt 60. Daniel Olaisen a.k.a. Død is voor wie zichzelf enigszins als deathmetalliefhebber ziet zeker geen onbekende – hij ramt namelijk al meer dan dertig jaar de meest ongure riffs door je strot bij, onder andere, het legendarische Blood Red Throne. Persoonlijk volg ik deze eminente en uiterst muzikale krijgsheer sinds hun onovertroffen “Altered genesis” uit 2005 – een magistrale bolwassing met enorm verslavende riffs en lyrics die mogelijks nog steeds in cerebrum van onderstaande gegrift staan. En daar is dan plots Valdaudr, en zowel Død als ex-ploegmaat Vald laten meteen een heel andere kant zien. Hier is het pure, onversneden oldschool black metal wat de pot schaft, en daarbij klinkt het allemaal nog ‘s heerlijk primitief ook. Doorheen tracks als “Den evige ild” schijnt zelfs een opmerkelijk folkminnende structuur, en opvolger “Du vantro og vrange slekt” hamert dan weer menige thrashmetalgod genadeloos op de tanden. De Noren houden hun amper veertig minuten durende zintuiglijke aanval door dit implementeren van een flinke dosis variatie behoorlijk fris en de plaat lijkt dan ook uitgespeeld voor je het doorhebt. Voor alle duidelijkheid, deze LP pretendeert niet avant-garde of experimenteel te zijn, dus als dat een absolute must is ga je ongetwijfeld van een koude kermis thuiskomen. Prefereer je echter rauwe zwartgeblakerde rotzooi van de bovenste plank: parkeer je rechtervoet op de dichtstbijzijnde stoel, drink op tien minuten drie goedkope lagers uit en steek je vuist in de lucht alsof je ooit nog naar een optreden gaat mogen gaan. Alles komt goed.

JULES: 80/100

Valdaudr – Drapsdalen (Soulseller Records 2021)
1. Liket skulle vaert brent
2. Trass og vrede
3. Evig langt inn i tiden
4. Den evige ild
5. Du vantro og vrange slekt
6. Drapsdalen
7. Kom, bestig vaare fjell