De eerste langspeler voor USBM band Saidan is een feit. “Jigoku: Spiraling chasms of the blackest hell” is diens naam. Daar waar de demo “Onryō: Vengeful spirits in the eastern night” handelde over Onryō, een mythisch wezen uit de Japanse folklore is de titel van dit volwaardige debuut geïnspireerd op het gedicht “Tomino’s Hell” uit 1919 van de Japanse kinderdichter Saijou Yaso. Sommigen geloven dat het gedicht een vloek is als het wordt voorgelezen, anderen geloven dat het een metafoor is voor de verschrikkingen van oorlog. Saidan streeft ernaar om al die gevoelens en overtuigingen op te roepen vanaf de openingsschreeuw van “Zotto suru” tot de allerlaatste noot van “Shrine of the black sword“. In de recensie van de demo haalden we de kletterende geprogrammeerde drums als werkpuntje aan en wat blijkt, bandleider Saidan heeft zich sinds de split met Klangen, die onder onze radar passeerde, laten bijstaan door drummer Shadosai, een goede zet! Saidan’s furieuze black metal is doordrenkt met innemende oosterse melodieën, J-Rock (Japanse rock) powerakkoorden, imposante schedelsplijtende gitaarsolo’s en desoriënterende intermezzi. Ook binnen één en hetzelfde nummer werd veel over dynamiek nagedacht. Zo schiet een song als “Kanashimi” even agressief als het Duitse Tsathoggua uit de startblokken om even later dan weer peis en vree op te zoeken in een meditatief intermezzo om dan terug volle gas alles uit de kast te trekken voor een zinderende finale. Het krijswerk is nog steeds erg extreem, maar misschien net een tikkeltje cleaner als op voorgaand werk. Het afsluitende epos “Shrine of the black sword” duurt maar liefst elf minuten en vertelt zijn verhaal grotendeels al mid-tempo musicerend. Doorheen de blackmetalbasis horen we, net als in “She’s buried under the cherry blossoms” en het reeds eerder vermelde “Kanashimi” ook enkele raggende, meer moderne metalriffs en Saidan schudt verder nog ettelijke prachtige slepende gitaarsolo’s uit zijn mouw. Net als een Lamp Of Murmuur bewijst Saidan dat rauwe black metal niet perse moet gelijk staan aan zwaar rammelend zwartmetaal voorzien van een keldersound of bakken galm om eventuele onkunde te verdoezelen. Neen, dit zijn twee uitstekende muzikanten met oor voor beklijvende gitaarharmonieën en goed gecomponeerde songs. Erg mooie groei die Saidan op relatief korte termijn laat horen. Wij zijn fan!

JOKKE: 82/100

Saidan – Jigoku: Spiraling chasms of the blackest hell (Obscurant Visions/JEMS Label 2021)
1. Noroi // Zotto suru
2. She’s buried under the cherry blossoms
3. Your fading spirit
4. Kanashimi
5. Untitled
6. Shrine of the black sword