In het recent Sargeist interview met Rauta, kwamen bandleider Shatraug en zanger Profundus aan het woord. Die laatste is vooral gekend als drummer en zanger van o.a. Desolate Shrine. In het vraaggesprek met de kale Fin gaf de zwaar bebaarde en getatoeëerde muzikant toe het drummen kotsbeu te zijn en zich recent te hebben toegelegd op gitaarspelen. Even dacht ik dat hij dus de muziek voor Embryonic Slumber’s debuut “In worship our blood is buried” had gecomponeerd, maar dat blijk toch niet het geval te zijn. Onder de alias Hellwind verzorgt hij de ritualistische – heel het leven is voor de man blijkbaar één groot ritueel – en sombere gezangen en gekrijs, maar de muziek is afkomstig van zijn landgenoot V-KhaoZ, beter bekend van het fucking grave Vargrav en het dungeonsynthproject Druadan Forest.

Onder de noemer Embryonic Slumber bundelen beide heren de krachten voor een lekker potje kosmische black metal, maar waar die bij bands als Darkspace, Borgne of Arkhtinn doorgaans tegen lichtsnelheid op ons afgevuurd wordt, wordt er hier mid- tot downtempo gemusiceerd. Ik bespeur dan ook geen enkele blastbeat. Nummers twee, vier en vijf zijn volwaardige composities die telkens met een double digit speelduur flirten of deze overtreffen en zich traag maar gestaag als een verduisterende onheilspellende mist voortbewegen. De opgetrokken klankmuren hebben misschien iets fluweelzachts in zich, toch voelt de enorme omvang van hun ruimtelijke deining tegelijkertijd verstikkend en bevrijdend aan. Er zijn ook momenten van kalmte en stilte ingebouwd waarin rituele percussie, duistere, kosmische en mystieke ambient en synthwerk het samen met lang uitgesponnen (mannelijke en vrouwelijke) spoken word passages voor het zeggen hebben. Er wordt een sudderende spanning mee opgebouwd die op elk moment kan barsten, langzaam maar onverbiddelijk, in de richting van de kosmos. Een nummer als “Mortify your servant” doet me door de screams enigszins aan mid-tempo Limbonic Art denken, maar dan met minder symfonische grandeur en bombast. Het van sterrenvocht sijpelend synthwerk vervult eerder een berustende en trance-opwekkende rol en bevat hier en daar wel links naar het genre trance en eurodance. De dansbare beats in het bonusnummer “I am the storm“, dat u er hieronder gratis en voor niets bijkrijgt, komen dus niet zó onverwacht uit de lucht gevallen. Heel genietbare atmosferische en spannende plaat voor de kosmonauten en ruimtereizigers onder ons.

JOKKE: 85/100

Embryonic Slumber – In worship our blood is buried (Werwolf Records 2021)
1. Intro – Blood, dust and twelve thrones
2. Unwavering flame
3. Seven streams of sidonay
4. Mortify your servant
5. An oath of devotion
6. I am the storm (bonus track)