Verwoed, Verwilderd, Verval en nu ook Verdoemd…het begint ingewikkeld te worden in het Nederlandstalige “V”-bandnaamvakje binnen Benelux extreme metal. Verdoemd is een Belgische zwartgeblakerde death/thrash one-man band waarachter een zekere Glenn Maesschalck, kortweg Maes, schuilgaat die eerder al ervaring opdeed bij o.a. Kosmokrator, Evil Sheperd en Serpent Mass. Nu is death/thrash niet meteen my cup of tea, maar de namen Kosmokrator en Serpent Mass wisten me toch over de streep te trekken om “Howling mountain“, de opvolger van het vorig jaar verschenen debuut “The black heresy will prevail“, toch maar eens een kans te geven. Het titelnummer start meteen met een solo en opzwepende zwartgeblakerde tremelo’s en de semi-schreeuwerige vocalen zijn inderdaad in het death/thrash-hokje te plaatsen. Maes zijn vocale bereik is voor doorwinterde thrashfanaten waarschijnlijk nog wat te beperkt, maar daar ik doorgaans toch geen fan ben van de hogere zangregionen, val ik hier niet over. De drums werden door Maes vakkundig geprogrammeerd en enkel bij de ride-aanslagen valt te horen dat ze niet organisch ingespeeld werden. Maar de nadruk van Verdoemd ligt sowieso op het energieke gitaargeweld en dat gaat van straight forward riffs, over een sporadische groovende stonervibe tot meer complexe arrangementen, met hier en daar een melodieuze of meer chaotische leadsolo. Dat de man een aardig potje gitaar kan spelen wordt acht nummers lang geëtaleerd in dynamisch gearrangeerde composities waarin heel wat te beleven valt, zonder in overdreven technisch gemusiceer te vervallen. Vergeleken met het debuut neigen de nieuwe songs iets meer naar de thrashmetalkant van het specrum door daar waar het debuut wat meer deathmetalelementen bevatte. Naar het einde toe verslapt de aandacht wel een beetje, maar toch weet Maes ons telkens opnieuw wakker te schudden met een goede riff of energieke break. De productie die “Howling mountain” aangemeten kreeg is, vrij modern en krachtig en bovengemiddeld goed voor een plaat die in eigen beheer uitgebracht werd. Op basis van deze twee langspelers moet Verdoemd mijns inziens toch in staat kunnen zijn een label tot samenwerking te overhalen. Op papier is Verdoemd’s muziek niet helemaal ons ding, maar toch waren we aangenaam verrast en deed het deugd om tussen al het blackmetalgeweld door nog eens een meer thrashmetalgeoriënteerd album op te leggen.

JOKKE: 75/100

Verdoemd – Howling mountain (Eigen beheer 2021)
1. Howling mountain
2. Black death
3. Lasting vengeance
4. Lost trip
5. Defender of justice
6. Evoked rage
7. Ritual of the 6th order
8. Behold the white flame