Het Helvetic Underground Committee zorgt voor een verbindende factor tussen een dertiental Zwitserse black- en deathmetalbands. Namen als Kvelgeyst, Arkhaaik of het Kvist-achtige en destijds door ons veel te laag beoordeelde Ateiggär passeerden hier reeds de revue. Nu buigen we ons over Goifer en diens eerste release, de “Grabschlöfer” demo, goed voor 20 minuten zwartmetaal geïnfuseerd met een heerlijke dosis archaïsche mystiek. De jaren ’90 herleven met andere woorden dankzij mysterieuze blackmetalsongs die een melodieuze orchestrale textuur meekregen waarbij het subtiele toetsenwerk in een song als “S Näbelheer” wel al eens aan het oudere Emperor-materiaal refereert. De vocalen van bezieler en alleenheerser Böögg variëren tussen gepassioneerd gekrijs en semi-cleane uithalen waarbij de stembanden soms lijken over te slaan en die een occulte/rituele/orthodoxe toets toevoegen zonder in hocus pocus toestanden te verzanden. Het organische en dynamische, grotendeels up-tempo drumspel verraadt een ondertoon van D-beats die ferm gesmaakt wordt. Maar ook in het meer mid-tempo gespeelde “De Geissämaa” weet Goifer van de eerste tot de laatste noot te overtuigen. Nobele kracht, majestueuze toetsen en pure grimmigheid gaan hand in hand op “Grabschlöfer“. Erg fijne ontdekking die al meteen doet uitkijken naar meer!

JOKKE: 84/100

Goifer – Grabschlöfer (Repose Records 2021)
1. Lileitig
2. Grabschlöfer
3. S Näbelheer
4. De Geissämaa