Het gebeurt niet alle dagen dat Ancient Records zijn schouders zet onder een band die niet uit de eigen cirkel komt. Sulpur krijgt die eer en, in conspiracy with Amor Fati Productions, brengt Ancient Records diens volwaardige debuutlangspeler uit nadat vorig jaar via Vamamarga Conjurations reeds een voorproefje in de vorm van een EP werd gelost. Het zal je niet verbazen als ik zeg dat het blackmetalgeluid dat Sulpur ten berde brengt als gegoten bij Ancient Records past. En als we dan toch al een parallel moeten trekken, zou ik Azelisassath willen vernoemen. “Embracing hatred and beckoning darkness” bevat vijf composities die gezamenlijk op een mooie 43 minuten afklokken. En van mijn part mocht deze plaat gerust nog wat langer duren. Voor zover ik weet is Sulpur trouwens een éénmansproject en dat is er absoluut niet aan te horen. Op zich vertoont het distorted riffwerk geen extreme hoogtes en laagtes maar wordt er dynamiek aangebracht door cleane gitaarpartijen te integreren in de authentiek klinkende gitaarriffstromen. En hoewel er zeker een vorm van melodie in de riffs te bespeuren valt, neemt melodieusheid nooit de overhand en is de neergezette atmosfeer eerder duister en grimmig te noemen. De screamende vocalen hebben wel wat weg van de manier waarop Abbath zijn stembanden op een wat diepere en gecontroleerde manier misbruikt. Geen maniakale uithalen dus maar eerder vertellende screams met bijvoorbeeld in het openende titelnummer ook een heldere noot die voor wat afwisseling zorgt. Het erg degelijke drumwerk is gelaagd doordat de drummer duidelijk weet waar zijn china- en andere cymbalen staan. De start van het hieronder te beluisteren “A temple draped in shadow“, dat een heerlijke subtiel bezwerende melodie kent, en de intro van de plaat zijn opgetrokken uit (niet te lang gerokken) duistere ambient. De productie van “Embracing hatred and beckoning darkness” is lekker ijzig, kil en ruw en het zou me niet verbazen moest Swartadauþuz achter de knoppen hebben gezeten voor het inblikken van deze plaat die teruggrijpt naar de hoogdagen van het door ons zo geliefde zwartmetaal. Sterke nieuwkomer!

JOKKE: 83/100

Sulpur – Embracing hatred and beckoning darkness (Amor Fati Productions/Ancient Records 2021)
1. Intro / Embracing hatred and beckoning darkness
2. Blessed by foul magick
3. Through the triumph of blood
4. A temple draped in shadow
5. As stars line the path to glory