Gisteren kon u lezen dat we niet bepaald omver geblazen werden door de tweede langspeler van het Duitse Nachtig. Multi-instrumentalis V.V. probeert het simultaan nog met een ander orkestje dat de naam Valosta Varjoon meekreeg, wat Fins is voor “van het licht naar de schaduw”. V.V. maakt er deze keer geen solotrip van maar laat zich op deze tweede full-length bijstaan door gitarist Sturmwolf. Zou deze een meerwaarde zijn of gaat ook “Das Flammenmeer” in de vlammen der middelmatigheid op?

Het titelnummer start alvast met een valse noot want fanfare-achtige toestanden op een blackmetalplaat kunnen we missen als de pest. Eens de zwartgeblakerde klanken uit de speakers knallen, merken we op dat Valosta Varjoon’s sound veel meer pit, dynamiek en agressie vertoont vergeleken met Nachtig. Ook hier een gemiddelde speelduur van meer dan zeven minuten en een vrij gestript geraamte qua songstructuur, maar er valt veel meer te beleven. De melodieuze insteek van een nummer als “Die dunklen Reiter” (het hoogtepunt van de plaat) verraadt een voorliefde voor de Finse scene (vandaar waarschijnlijk ook de keuze voor een Finse bandnaam) maar we merken ook meer rockgetinte vibes in het gitaarwerk op waardoor een nummer als “Gspusi” dan ook gerust de black “n roll stempel verdient. In “Ruinen” is de gitaarlead dan weer wel op het randje van het valse af.

Op zich klinkt “Das Flammenmeer” niet verkeerd, maar een speelduur van een 35-tal minuten was misschien effectiever geweest dan een klein uur want op de duur begint de verveling wel toe te slaan. Valosta Varjoon is zo’n schoolvoorbeeld van een Duitstalige blackmetalband zoals er wel meer bij onze oosterburen rondlopen en waarover ze zelf hoog van de toren blazen. Wie dit echter wat nuchterder bekijkt, merkt op dat het allemaal niet zo wereldschokkend is en dat ook deze plaat niet meer zal passeren nadat deze review afgewerkt is. Daarvoor is de concurrentie te groot en te moordend. Valosta Unohduksen Varjoon ofte “van het licht naar de schaduw van de vergetelheid” was misschien een betere bandnaam geweest.

JOKKE: 72/100

Valosta Varjoon – Das Flammenmeer (Purity Through Fire 2021)
1. Das Flammenmeer
2. Abschaum
3. Ruinen
4. Gspusi
5. Die dunklen Reiter
6. Unbekannte Wege
7. Der Krähentisch