Wie niet beter weet, zou zeggen dat “As blades in the firmament” het werk is van een IJslandse blackmetalact, nochtans resideert Monte Penumbra in het zonnige en warme Portugal, dat qua klimaat zowat het compleet tegenovergestelde is van het gure, maar wondermooie geïsoleerde eiland. Waarom dan die IJslandse connotatie? Ten eerste bevat de black metal van Monte Penumbra heel wat dissonanten waarmee een Svartidauði de IJslandse blackmetalscene zo wat op de kaart zette. Het gitaarwerk is erg gelaagd, wisselt momenten van harmonie met disharmonie af en zelfs gitaarleads zorgen her en der voor nog een extra laag. Ten tweede werd bandbrein W.uR, verder actief bij Ab Imo Pectore, Angrenost en Israthoum, op drums bijgestaan door Bjarni Einarsson (Sinmara/Rebirth of Nefast) waardoor er automatisch ook een zekere Sinmara vibe waar te nemen valt. Dat is natuurlijk absoluut niet erg want Bjarni tilt de plaat met zijn creatief drumspel absoluut omhoog. Ten derde werden de drumopnames, mix en mastering in goede banen geleid door Stephen Lockhart. Zijn Studio Emissary is zowat de Necromorbus Studio van IJsland geworden, maar waakzaamheid lijkt me wel geboden dat niet elke band die er passeert een gelijkaardige sound aangemeten krijgt. Het feit dat Bjarni voor deze plaat op de drumkruk plaatsnam betekent niet dat oudgediende Mons Vcnt niet langer van de partij is want de Portugees verzorgde het artwork, dat voor een band als Monte Penumbra onlosmakelijk verbonden is met het muzikale luik dat handelt over dood en fatalisme. In het vocale departement valt er heel wat waar te nemen, maar waar het Monte Penumbra soms wat aan ontbreekt, is het ophangen van herkenbare kapstokken binnen de moeilijk te behappen composities waardoor de songs zich beter onderling van mekaar onderscheiden en er ook meer blijft hangen. Uitschieters zijn wat mij betreft het wat agressievere “To annoint the dead” en de epische elf minuten durende afsluiter “Trephining the severed head of the oracle” dat na een triomfantelijke toets in een soort van akelige post-apocalyptische ambient uitmondt. Het valt niet te ontkennen dat er veel werk in “As blades in the firmament” is gekropen, het debuut “Heirloom of sullen fall” ligt dan ook al acht jaar achter ons met in tussentijd nog wel twee splits en een EP, maar in die tijd heeft Monte Penumbra wel een stuk van zijn eigenzinnigheid qua avant-garde/doomy black ingeruild voor een moderner IJslands blackmetalgeluid. En dat was voor mijn part niet echt nodig. Ook al wordt het niveau van de vernoemde IJslandse referenties niet geëvenaard, toch kunnen liefhebbers van ietwat moeilijk te doorgronden black met dissonante inslag waarschijnlijk wel aan de slag met “As blades in the firmament“.

JOKKE: 79/100

Monte Penumbra – As blades in the firmament (End All Life Productions/Oration Records 2021)
1. Black mould on rye grass
2. To anoint the dead
3. As blades in the firmament
4. Foreboding in tidal breaths
5. Of a different fire
6. Trephining the severed head of the oracle