Odal ontsproot in 1999 aan de Duitse Thüringer ondergrond en heeft er in tussentijd een parcours van meer dan twintig jaar opzitten. Gedurende die reis is de band geëvolueerd van een standvastig heidens traditionalisme naar een ietwat meer modernere sound maar met nog steeds een passie voor het blackmetalverleden van de jaren ’90. Met “Welten Mutter” zijn oprichter Taaken (zang, gitaar, keyboards en sinds kort ook drums) en zijn gemalin A.D.D. (basgitaar en viool), die sinds 2009 aan zijn zijde musiceert, aan hun vijfde langspeler toegekomen, de tweede die via Eisenwald het licht zal zien. En de heidense thematiek is meer dan ooit aanwezig want “Welten Mutter” (“Moeder van de wereld“) is geïnspireerd op de Noordse mythologie en hoe die de creatie van de werelden op aarde, de natuur en de goden ziet. Alle eventueel negatieve associaties die u met pagan black metal zou kunnen maken, blijven echter achterwege. “Hellwach schwelgend” en “Schattental” worden wel met vioolspel ingekleurd, maar dat gebeurt op erg subtiele wijze. De band denkt duidelijk nog niet aan afbouwen of softer worden want ook deze keer regeren de vurige tremoloriffs en vergezellende blastbeats nog steeds, hoewel Odal ook af en toe eens wat gas terug neemt. We moeten in heftige passages van nummers als “Der kalte Nächte Atem” (dat zich wat later echter tot een meer melodieuze song ontpopt) of de knallende hekkensluiter “Erden Zeit” instant aan het ondergewaardeerde Thy Primordial denken. Zweedse invloeden vallen met andere woorden niet te ontkennen in Odal’s muzikale aanpak, maar het gaat er wel melodieuzer aan toe dan bij de aangehaalde referentie die toch nog net wat meer op een niet aflatende agressie inzet terwijl deze Duitsers een groter oor voor beklijvende en epische gitaarharmonieën hebben. En die vele melodieuze momenten vertonen vooral een melancholische of opbeurende toon. Het duo laat horen erg goed op mekaar ingespeeld te zijn en musiceert soms al eens wat technischer, maar steeds in dienst van de composities. Zo bevat “Welten Geflecht” heel wat soleerwerk, maar met bijna acht minuten speeltijd is de song ook wel wat te lang. “Welten Mutter” klinkt als een moderne, maar niet te fijn afgestelde klok, dankzij de robuuste mastering van Greg Chandler. De hoorbare progressie die de heren met voorganger “Geistes Unruh” uit 2016 lieten horen, zet zich verder op “Welten Mutter, een avontuurlijke bijwijlen retro klinkende plaat met zeven overtuigende melodieuze blackmetalhymnes.

JOKKE: 81/100

Voorafgaand aan deze vijfde langspeler werd in februari de twee-songs-tellende EP “Leuchtend tobt der Geisterwald“gelost die een soort van nieuw begin voor Odal inluidde. De twee nummers werden immers in de periode 2016-2018 geschreven en vormen een so long, farewell, auf Wiedersehen, goodbye voor drummer Grroll die sinds 2002 op de drumkruk zat en het vlak voor de opnames van deze EP en de langspeler voor bekeken hield, hoewel hij nog wel de teksten en vocalen op de EP voor zijn rekening nam. Het titelnummer wordt door galopperende drumritmes voortgestuwd en smijt meteen een flitsende solo in de strijd. De sound is iets doffer dan die van de langspeler en Grroll’s scream is heel wat heser dan de salpeterstrot van Taaken die meer door het muzikale landschap snijdt. “Aus dunkler Felsen Schoss” vind ik maar een doorsnee nummer ondanks de subtiele koorzang en vioolklanken. Leuke EP voor de die-hard fans, maar ik kies volmondig voor “Welten Mutter“.

JOKKE: 75/100

Odal – Welten Mutter (Eisenwald 2021)
1. …um Ewiges zu schaffen
2. Hellwach schwelgend
3. Schattental
4. Der kalte Nächte Atem
5. Welten Mutter
6. Welten Geflecht
7. Erden Zeit

Odal – Leuchtend tobt der Geisterwald (Eisenwald 2021)
1. Leuchtend tobt der Geisterwald
2. Aus dunkler Felsen Schoss