“Na een smerig en heftig aards bestaan, is naar gene zijde overgegaan: Kwade Droes: 2017-2020”. Deze weinig aan de verbeelding overlatende zin prijkt bovenaan een bijvoegsel van de plaat via Ván Records. Wie de fysieke versie van “Met onoprechte deelneming” besteld heeft, weet dat dit meteen de zwanenzang betreft. 

Hieronder besproken vind je dan ook het laatste resultaat van opgraafwerken in de meest verlepte polders van de onderwereld: weerzinwekkende, gitzwarte, boerse onedelmetalen van de meest verbolgen en doorgerotte variant. Deze illustere al-dan-niet bekenden van Nederlansche bodem weten al sinds hun eerste EP, amper vier jaar geleden verschenen op het in onze wereld zonder meer roemrijke Ván Records, furore te maken met hun buitenzinnig eigenwijze auditieve misantropie. Door reverb gemutileerde vocalen galmen als een echo uit de hel door de speakers terwijl de heren je op een dik halfuur bombarderen met levercirrose etterende dissonantie en uit vitriool opgetrokken geluidsgolven. Hanen kraaien een desolaat landschap dat van alle levenslust onttrokken lijkt wakker en worden terstond vergezeld door wat men enkel als het gekakel van eonen lang getormenteerde demonen kan omschrijven. De overheersend gallige klanken die op de vier nummers van deze “Met onoprechte deelneming” vervat zitten, mag je op zijn zachtst uitgedrukt impressionant noemen, doordrongen van overtuigingskracht en verbazingwekkend verslavend. De meesterlijke piano die de outro van “Duivelsindrijving” (hoedje af voor de grimmige creativiteit van de songschrijver in kwestie) vergezelt, drijft het geheel uiterst nonchalant dieper in de analen van je geheugen. Hoe een plaat op zo’n korte tijd, en stevig omwikkeld in het doorgaans uiterst conservatief deken van regels en elitarisme dat de blackmetalwereld zo typeert alsnog zo’n veelzijdig karakter kan etaleren, gaat het vorte petje van onderstaande te boven. Dit is onbehapbare, onappetijtelijke muzikale goorlapperij van de bovenste plank, voorzien van walgelijk accurate vormgeving en dito lyriek. Stante pede aanschaffen. 

Als afsluiter keren we nog even terug naar bijgevoegde afscheidsbrief. “Er is geen mogelijkheid tot condoleance of afscheid: de teraardebestelling heeft reeds plaatsgevonden.” Ontbind in vrede, Kwade Droes. 

JULES: 87/100

Kwade Droes – Met onoprechte deelneming (Ván Records 2021)
1. Verkeerde preek  
2. Synode van Satan
3. Na de gestoorde uitvaart
4. Duivelsindrijving