Liever dan op kerstavond gezellig te tafelen en cadeautjes aan mekaar te geven, besloot Gouffre de Torment Room in te duiken voor het vastleggen van een tweede demo. “Grim spirit“, demo nummer één, verscheen via Rempart Immortel, de opvolger “Crawling death” kwam recent uit via Medieval Prophecy Records alwaar de vier heren met hun andere uitlaatklep Effroi ook gehuisvest zijn.

De drie nieuwe ongoddelijke hymnen en outro hebben dankzij een mastering van VJS een iets krachtiger geluid meegekregen dan die van de voorganger, maar nog steeds klinkt Gouffre organisch, rauw, haatvol en kwaadaardig, laat daar geen misverstanden over bestaan. Traditioneel ook, want op geen enkel moment vertoont Gouffre’s zwartmetaal enige modernistische trekjes. En hoewel er natuurlijk ook wel melodieuzere riffs te horen zijn, ligt daar de klemtoon niet voor het kwartet. Dood, vernieling en duisternis, dat zijn drie kernwoorden die hier van toepassing zijn.

Hails of horror” schiet meteen furieus uit de startblokken en ook “Blazing queen” vertoont heel wat opzwepende ritmes en riffs terwijl het tempo in “Exhumed from an ancient tomb” heel wat gematigder is, hoewel er wat meer leven in de brouwerij komt naarmate het stoffelijk overschot in kwestie opgegraven is en allerlei bedorven geuren zich verspreiden. Tsotha scheurt zijn stembanden in frennen vaneen ongeacht het tempo, hoewel de man nu niet over de meest gevarieerde krijsstrot beschikt.

Blij te horen dat de Belgische undergroundscene op gebied van black metal springlevend is. Deze “Crawling death” is echter enkel bestemd voor de blackmetalpuristen onder ons.

JOKKE: 77/100

Gouffre – Crawling death (Medieal Prophecy Records 2021)
1. Halls of horror
2. Blazing queen
3. Exhumed from an ancient tomb
4. Outro