Walpurgisnacht 2021 was de geboortedatum van Hexerei’s derde demo “Ancient evil spirits“. Eenieder met een zwak voor het Duitse Katharsis (RIP) dient de oren te spitsen want de invloeden van deze legendarische Duitse blackmetalband waren reeds te horen op de prima tweede demo “Oath” uit 2019, maar ze worden nu nog verder uitgepuurd. Inspiratie voor de titel van deze derde demo werd trouwens gevonden in de titel van het laatste nummer van “Oath“. De vier nummers klokken op 34 minuten af waarvan de helft wordt ingenomen door het hieronder te beluisteren “Unholy ceremonial invocation“.

De drie Finnen starten deze derde worp op auditief vlak alvast met duivelse en helse klanken die de essentie van het oude kwaad moeten weerspiegelen. Missie geslaagd: de huiveringwekkende toon is meteen gezet. Wat later valt het blackmetalgeweld met de deur in huis. De gitaarsound is striemend, het drumspel militant hakkend agressief en de drukke demonische salpetervocalen zijn van een lekkere echo voorzien. Zelfs de raggende basgitaar weet zich bij momenten doorheen het geheel te priemen. Het snedige gitaarspel is vurig en opzwepend en mag al eens de disharmonische kant op gaan. Geselende en chaotische gitaarsolo’s maken het necromantische plaatje af. Het tempo is trouwens niet voortdurend ziedend hoog, want tussen de pijnlijke zweepslagen door, krijgt ons tere lichaam in “Doom of abysmal graves” de kans even op adem te komen alvorens opnieuw afgeranseld te worden.

De potige afsluiter mag tenslotte ook niet onvermeld blijven want hier horen we Hexerei op zijn best. Een spannende wisselwerking tussen wat tragere, slepende riffs en het energieke “vuist in de lucht” gitaarspel, opgesmukt met verrot gekrijs en wat atonale elementen. De helse passage die rond 11:37 van start gaat en de zinderende finale inluidt, is gewoonweg huiveringwekkend en doet de koude rillingen over mijn lijf lopen.

In 2019 verscheen het uitstekende Katharsis tribute “Devastators of the sun“. Hexerei had hier perfect op kunnen staan maar dan met hun eigen muzikale composities. Mijn gekortwiekte kop eraf als Hexerei niet door een label als Iron Bonehead of Nuclear War Now! opgepikt wordt. Dikke vette aanrader!

JOKKE: 85/100

Hexerei – Ancient evil spirits (Eigen beheer 2021)
1. Essence of ancient evil
2. Doom of abysmal graves
3. Howling necromantical imprecations
4. Unholy ceremonial invocation