De doodskopfetisjisten van het Spaanse 13th Moon zijn na een afwezigheid van vier jaar teruggekeerd. Die periode heeft het viertal hoorbaar in putridaria doorgebracht. Dit zijn tijdelijke begraafplaatsen, meestal in een ondergrondse crypte, waarin lichamen (gewoonlijk van monniken of nonnen) kunnen worden opgeslagen in muurnissen, vaak zittend op metselwerkstoelen met een centraal gat en een vat om de ontbindingsvloeistoffen op te vangen. Gezellig!

Het geluid van 13th Moon is doorheen de jaren heel wat gegroeid. Op hun tot hiertoe enige langspeler “Abhorrence of light” uit 2014 bestond de band uit slechts twee leden wiens afwijkende geesten meer passie dan technische kennis hadden. De plaat was niet eens gemasterd, gewoon opgenomen met één microfoon per instrument. Het idee achter het geluid was om de soberheid en rauwheid van de dood en zijn meedogenloze overwinning te vertegenwoordigen.

Ondertussen is 13th Moon tot een volwaardig kwartet uitgegroeid en zijn de woeste en bestiale deathmetalelementen nog iets prominenter geworden. Dat bewijst de band op diens nieuwe EP “Putridarium” waarop slechts één nummer prijkt, maar de titelsong duurt wel ruim zestien en een halve minuut. Drummer Neter-khertet hakt er op los, de ene keer met meer finesse en fijngevoeligheid dan de andere keer. Hij brengt naast het lompe hakwerk echter ook de nodige schwung. Het gitaarwerk van de gitaristen Shakh’ath en Mal’akh ha-Shoah gaat alle kanten uit, van sepulchrale deathmetalriffs, tot slepende doom en venijnige black en ook gitaarsolo’s mogen niet ontbreken. De bastonen van Sha’arei Maveth vallen pas op wanneer de gitaarversterkers aan het einde van het nummer uitvallen.

Zanger Shakh’ath wordt vocaal bijgestaan door Old Coffin Spirit van het Poolse Doombringer en Mark of the Devil van het eveneens Poolse Cultes Des Ghoules. Het maakt dat er qua keeluitstoot heel wat te beleven valt in het lange epos dat verder opgesmukt wordt met allerhande macabere en sinistere keyboardgeluiden. Rituele percussie maakt het ritualistische en verdorven plaatje verder af.

Dit “Putridarium” is by far het beste wat 13th Moon al heeft laten horen. En nu maar eens werk maken van een langspeler denk ik dan.

JOKKE: 82/100

13th Moon – Putridarium (Triangulum Ignis 2021)
1. Putridarium