Inspiratie voor de bandnaam lijken deze Portugezen haast gevonden te hebben in de zinderende hitte die Portugal jaarlijks te beurt valt en menig okselvijver creëert bij wie zich in die warme temperaturen uitslooft. Graptjen natuurlijk, de betekenis van de bandnaam dien ik schuldig te blijven. Even proberen googelen en zelfs uit het “diepgaande” interview op OccultBlackMetalZine werden we niet wijzer.

Wat kan er dan over Armnatt’s discografie meegedeeld worden? Wel, het trio kwam voor het eerst met muziek op de proppen via een split EP met Tmärrdhë die via Black Gangrene Productions uitgebracht werd. In 2014 was het dan tijd voor het volwaardige debuut “Darkness times” dat via Altare Productions verscheen. Vervolgens duurde het zes jaar alvorens “Dense fog” via Signal Rex uitkwam, een plaat waarvan het me verbaasde dat er zo lang aan gewerkt was. Nu is er sneller een opvolger getiteld “Eternal flame“, opnieuw via Signal Rex.

De titels van de tien nummers (allez ja, zeven volwaardige songs, één intro, één intermezzo en één outro) klinken even simplistisch als de black metal van het trio. Met de woorden van die songtitels kan je trouwens heel wat referenties naar de grote namen uit de Noorse scene maken. Muzikaal wil Armnatt ons mee terug de tijd in nemen, naar 1994 meer bepaald, een jaar waarin menig Noorse kerk in lichterlaaie stond.

Dat effect heeft Armnatt’s muziek echter niet op ons. De biografie had me nochtans gewaarschuwd dat er geen progressie, ontwikkeling of compromissen te verwachten waren ten opzichte van het eerdere werk. Dit is black metal die gestript is van alle ballast en overbodige franjes en zich middels een primitieve set-up van zang, één gitaar en drum manifesteert. De sound is kurkdroog net als de monotone scream van Velnius. Af en toe passeert er wel eens een goeie riff, zoals in “Darkness embrace” of “Immortal might” maar door de band genomen, is dit maar middelmatige meuk. Alle songs lijken vrij hard op mekaar en ook qua duistere atmosfeer blijf ik wat op mijn honger zitten. “This literally searing simplicity of design can be replicated endlessly, but never faked.” aldus de biografie. Dat kan goed zijn en soms is “less” inderdaad “more“, maar niet in het geval van het flauw smeulende “Eternal flame“. Er komen veel betere platen uit die ons terug richting 1994 katapulteren en als je weinig vrije tijd hebt, zet je toch gewoon één van de klassiekers op die dat jaar werd uitgebracht.

JOKKE: 69/100

Armnatt – Eternal flame (Signal Rex 2021)
1. The ancient path
2. Darkness embrace
3. All in ruins
4. Black moon
5. Majestic shadows
6. Dark moon rising
7. Eternal flame
8. Immortal might
9. Hordeland
10. What once was