Luziferian activism through distorted sonority against black metal’s democratization“. Een statement dat kan tellen en laat horen dat het (de) heerschap(pen) achter het Spaanse Awaketh het blijkbaar niet zo begrepen heeft (hebben) op alle moderne ontwikkelingen binnen black metal. Black metal in zijn puurste en meest vervuilde soort is waar Awaketh het op gemunt heeft.

Twee keer liet de band al van zich horen, telkenmale in de vorm van een demotape die vorig jaar via In Pulverem Mortis en Tour de Garde uitgebracht werden. Harvest Of Death besloot beide tapes te bundelen en op vinyl uit te brengen met de nieuwe nummers “Nocturnal lust” en “Burning golgotha” als bonus tracks.

Recent bestempelden we Hexerei nog als een gedegen opvolger voor het Duitse Katharsis, maar ook dit Awaketh is daar duidelijk de mosterd gaan halen. Vuile black/death met een rauwe thrash-/speedmetalvibe, heel wat opzwepende gitaarsolo’s, geselende riffs, een vadsig ronkende basgitaar en demonisch klinkende bezeten vocalen, is waar Awaketh voor staat. Vergeleken met de nummers van de eerste demo ontwaar ik op de opvolger in songs als “Blood magick” en “Enlighten” zo waar een streep melodie. Het tempo ligt doorgaans hoog maar in de twee korte instrumentale nummers “Haunting presence” en “Rising spirit” wordt gelukkig wat gas terug genomen, want de up-tempo stukken liggen wel erg hard in elkaars verlengde. Het dynamische “Nocturnal lust” is mijn favoriet, net als “Burning golgotha” dat de compilatie op sterke wijze afsluit. Toevallig zijn dit de twee meer recent gecomponeerde bonusnummers dus de band gaat erop vooruit.

Beide demo’s werden te midden van de Galicische bossen ingeblikt. De sound is dan ook lekker organisch, puur en primitief. Leuke compilatie vol haatvol blackmetalgeweld voor de old-school liefhebbers onder ons die geil worden van Teutoonse furies genre Moonblood en Katharsis.

JOKKE: 77/100

Awaketh – Awaketh (Harvest Of Death 2021)
1. From the caves
2. Horned throne
3. Rapture
4. Haunting presence
5. Nocturnal lust
6. Endless fear
7. Blood magick
8. Enlighten
9. Rising spirit
10. Burning golgotha