Bij het Nederlandse Vaal ben je enkel aan het juiste adres als je in the mood bent voor een portie no-nonsense traditionele black metal ofte primitieve zwartkunst. Dat bewees het alleenheerschend heerschap reeds op twee langspelers (“Geesten van de verlorenen” uit 2017 en “Visioen van het verborgen land” uit 2019) en enkele kleinere releases zoals EP’s, demo’s en een prima rehearsal tape. Nu is er nieuw werk in de vorm van “Het vagevuur“, een dik twintig minuten durende EP die zes nieuwe nummers (waarvan een intro en outro) bevat en via New Era Productions op een verzorgde vinyluitgave wordt uitgebracht.

Aanschaffen die plaat als je dat nog niet moest gedaan hebben, want Vaal groeit release na release! Deze keer zijn de invloeden van Mayhem ten tijde van diens magnum opus nog meer hoorbaar dan op ouder werk. Zo bevat “Oude gedachten” wel wat gelijkenissen met “Pagan fears“. Vooral op het gebied van gitaarriffs én -sound dan, want de drumcapriolen van Hellhammer en de zieke strot van Attila kennen natuurlijk hun gelijke niet, hoewel Vaal alle instrumenten zelf heeft ingespeeld en daarbij toch een uitstekende prestatie heeft neerzet.

Waar Vaal zich van deze Noorse pionier onderscheidt, is in het gebruik van keyboards. Niet alleen worden toetsen gebruikt om de sfeervolle intro “Umbra” en outro “Vergankelijkheid” vorm te geven, ze dienen ook soms als extra subtiele sfeerlegger onder de grimmige riffs. Nummers als “Oude gedachten” en “Wolfsmaan” zijn lekker up-tempo en het titelnummer bevat hakkend, ietwat thrashy drumwerk terwijl “Lijkendal” wat gematigder maar daarom niet minder lekker klinkt.

De sound van “Het vagevuur” is trouwens ook erg goed te noemen, vooral de lekker knapperige gitaarsound evenals het organische drumgeluid. Sterk werk van Herjann die de mastering op zich nam! We vallen in herhaling maar Vaal laat op elke release progressie horen hoewel de muzikale aard van diens black metal daar een grondige afkeer van lijkt te hebben.

JOKKE: 83/100

Vaal – Het vagevuur (New Era Productions 2021)
1. Umbra
2. Oude gedachten
3. Lijkendal
4. Wolfsmaan
5. Het vagevuur
6. Vergankelijkheid